İspanya'nın Yuste Manastırı’nda düzenlenen 5. Carlos Avrupa Ödülü’nü İspanya Kralı 6. Felipe’nin elinden alan Josep Borrell, ödül töreninde yaptığı konuşmada Gazze’deki duruma dikkat çekti. Filistin’de yaşananları "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana gerçekleştirilen en büyük etnik temizlik operasyonu" olarak tanımlayan Borrell, "Filistinliler öldükten sonra tatil köyü yaratmak için bu operasyon yürütülüyor" ifadelerini kullandı.
borrell: Gazze’de yaşananlar soykırım tanımına uyuyor
Konuşmasında, Gazze'deki saldırıların soykırım tanımına uyduğunu belirten Borrell, Avrupa Birliği'nin bu duruma karşı etkili bir duruş sergileyemediğini söyledi. "Avrupa Birliği, Gazze'de olanları protesto etme ve davranışları etkileme araçlarına sahip olmasına rağmen bunu yapmıyor" diyen Borrell, Avrupa ülkelerinin dolaylı olarak bu sürece katkıda bulunduğunu şu sözlerle ifade etti: “Gazze'ye düşen bombaların yarısını biz sağlıyoruz.”
Avrupa gençliğine çağrı
Josep Borrell, konuşmasının devamında Avrupa’daki genç nesle seslenerek, barışın bedelini ödemeleri gerektiğini söyledi. Mali ve askeri entegrasyonun en kısa sürede hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Borrell, aksi halde Avrupa medeniyetinin dünya sahnesinde tutunamayacağını ifade etti.
borrell: Trump ve Putin bizi uçuruma sürüklüyor
Borrell, Avrupa’nın iç barıştan çok dış tehditlere odaklanması gerektiğini vurgulayarak, “Avrupalılar için artık büyük mesele kendi aramızdaki barış değil, dünyanın geri kalanıyla ilişkilerimizdir. Bu yüzden dışarıdan gelen şoklara uyum sağlamak için büyük çaba sarf etmek gerekiyor” dedi. Putin'i "despot", Trump'ı ise "kaos efendisi" olarak tanımlayan Borrell, bu figürlerin Avrupa’yı uçuruma sürüklediği görüşünü dile getirdi.
Borrell ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline de değindi. Avrupa Birliği'nin Ukrayna’ya yeterli silah desteği sağlamamakta geç kaldığını savunan Borrell, bu durumun sahadaki dengeleri olumsuz etkilediğini söyledi. Borrell, Avrupa’nın askeri ve mali açıdan daha birleşik bir yapıya kavuşması gerektiğini vurguladı.
Kaynak: AA