Papalık Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde gerçekleştirilen “Kardeşlik Temelli Ekonomi: Etik Çok Taraflılık” adlı konferansa Birleşmiş Milletler’den Jeffrey Sachs, Kardinal Peter Turkson ve BM Medeniyetler İttifakı Temsilcisi Moratinos gibi önemli isimler katıldı. Emine Erdoğan da “Küresel Vatandaşlık” panelinde Türk diplomatı olarak yer aldı.
Vatikan’da Kardeşlik Temelli Ekonomi Konferansı
Erdoğan, “Dünya beşten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür” mesajının mazlum halkların manifestosu olduğunu belirtti. Mozaiği andıran kültürel çeşitliliği dile getirerek, insanlığın farklılıklarla güçlendiğini vurguladı.

Konuşmasında çocuk yetimliği, açlık, gelir dağılımı eşitsizliği ve mültecilerin durumuna değinen Erdoğan, dünya nüfusundaki yüzde 1’lik kesimin toplam servetin yarısına sahip olduğunu, milyonlarca insanın yoksullukla mücadele ettiğini hatırlattı.
Emine Erdoğan, modern dünyanın tüketim odaklı “kullan-at” kültürünü sert bir dille eleştirdi. “Mevcut sistemlerle adil bir dünya inşa edilemez” diyerek etik, insani ve çok taraflı çözümlere ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Anadolu’dan Evrensel Hoşgörü Mesajı
Türkiye’nin dört milyona yakın mülteciye ev sahipliği yaptığını ve insani yardımlara din, dil, bölge ayrımı gözetmeksizin devam ettiğini ifade etti. Anadolu’nun tarihsel mirasının hoşgörü ve etik değerler üzerine kurulu olduğunu aktardı.

“Küresel vatandaşlık kimlikleri silahaltına almak değil; köklerine bağlı kalıp insanlığa açılan bir pencere olmalı” mesajını veren Erdoğan, pergel metaforunu örnek vererek çok kültürlülüğün önemini vurguladı.
Türkiye’nin Sıfır Atık Projesi’ni çevresel adaletin bir sembolü olarak lanse eden Erdoğan, dijital çağda adil erişim için BM Teknoloji Bankası’na destek verdiklerini dile getirdi. “Teknoloji herkes için eşit ve sorumlu olmalı” dedi.

Kaynak: AA