İtalya, kronikleşen işgücü açığını kapatmak ve ekonomik çarkları döndürmek için yasal göç politikalarında büyük bir değişikliğe gidiyor. Hükümet, 2026-2028 yılları arasında Avrupa Birliği dışından toplam 497.550 kişiye çalışma izni vereceğini duyurdu.
2026 yılında sadece 164.850 yabancı işçiye kapılarını açacak olan İtalya, bu planı ülkenin ekonomik ihtiyaçları ve sektör bazlı talepleri doğrultusunda şekillendirdi.
İtalya 500 Bin Yabancı İşçiye Vize Verecek
İtalya’nın bu kararı sadece ekonomik zorunluluklara değil, aynı zamanda demografik bir krize dayanıyor. Ülkede doğum oranlarının hızla düşmesi ve yaşlanan nüfus, uzun vadede işgücü piyasasını tehdit ediyor.
2024 yılında, doğum sayısı ölümlerden 281 bin daha az oldu.
Ülke nüfusu sadece bir yılda 37 bin kişi azalarak 58,93 milyona geriledi.
Uzmanlara göre İtalya’nın 2050 yılına kadar 10 milyon göçmene ihtiyacı olabilir.
Meloni Hükümetinden İkili Göç Stratejisi: Yasal Göçe Açık, Kaçak Göçe Sert
Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon, yasal göçe kapı aralarken, yasa dışı göçe karşı ise sert ve sınırlayıcı bir tutum sergiliyor.
- Akdeniz üzerinden gelen düzensiz göçmenlere karşı sınır güvenliği artırılıyor.
- Sivil toplum kuruluşlarının göçmen kurtarma faaliyetleri sınırlandırılıyor.
- Hızlı geri gönderme politikaları devreye alınıyor.
İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi, “Ekonomimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda yasal göç kanallarını açık tutma konusunda kararlıyız” açıklamasında bulundu.
İtalya’da en çok ihtiyaç duyulan yabancı işçi profili tarım, inşaat, bakım hizmetleri ve lojistik gibi sektörlerde yoğunlaşıyor. Başvurular ve kotalar, geçmiş yıllardaki talepler ve iş dünyasının ihtiyacına göre belirlenecek.
Yasal göçmenlere verilecek çalışma vizeleri, belirli meslek gruplarına ve eğitim düzeylerine göre şekillendirilecek. Böylece hem vasıfsız hem de nitelikli iş gücüne alan açılacak.
Avrupa’da Yeni Bir Göç Dalgasının Habercisi mi?
İtalya'nın bu kararı, Avrupa genelinde göç tartışmalarını yeniden alevlendirebilir. Yasal göçe açık ama kaçak göçe kapalı bu model, diğer AB ülkeleri için örnek bir politika olabilir.
Aynı zamanda, yasal göç yollarının artırılması, insan kaçakçılığı ve ölümle sonuçlanan kaçak geçişlerin de önüne geçilmesine katkı sağlayabilir.
Kaynak: Reuters