"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,8269 %0
46,9562 %0.19
4.265,60 % 0,15
4.349.973 %0.815
İşçi Haber Dünya Z kuşağı geleneksel mesleklere yöneliyor: Kaynakçılık ve marangozluk trend oldu

Z kuşağı geleneksel mesleklere yöneliyor: Kaynakçılık ve marangozluk trend oldu

Yapay zekanın beyaz yaka meslekleri tehdit ettiği günümüzde, Z kuşağı üniversite diploması yerine kaynakçılık, elektrikçilik ve tesisatçılık gibi geleneksel mesleklere yöneliyor. Ancak son veriler, bu alanlardaki işsizlik oranının sanılandan yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Okunma Süresi: 4 dk

Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre, Z kuşağı, 'daha güvenli’ olduğu düşüncesiyle üniversite yerine meslekleri tercih ediyor ancak bina denetçileri, elektrikçiler ve tesisatçılar en yüksek işsizlik oranına sahip Üniversite kredilerini takım çantasına takas etmek, Z kuşağı için daha akıllıca ve güvenli bir seçenek gibi görünmeye başlamıştı. Ancak yeni araştırmalar bu duruma farklı bir ışık tutuyor.

Pandemi Sonrası Meslek Okullarına Talep Patladı

Yapay zekanın beyaz yaka işlerini tehdit ettiği bir dönemde, Z kuşağı üyeleri üniversiteyi ve köşe ofis hayallerini bir kenara bırakıp kaynakçılık, tesisatçılık ve marangozluk gibi geleneksel zanaatlara yöneliyor. Ancak bu tercihin ardında acı bir gerçekle karşı karşıya kalabilirler: yüksek işsizlik oranı, düşük memnuniyet ve otomasyon riski.

Geleneksel meslekler yeniden ilgi odağı haline geldi. ‘İlgisiz’ ve pahalı diplomalara kıyasla daha akıllıca ve güvenli bir alternatif olarak övülen geleneksel el işçiliği, Z kuşağı arasında yükselişte. 2024 yılında Intuit Credit Karma için yapılan bir Harris anketine göre, Amerikalıların %78’i gençlerin marangozluk, elektrikçilik ve kaynakçılık gibi işlere yöneldiğini fark ettiğini belirtti. Pandemi sonrası meslek okullarına kayıtlar artış gösterdi ve üniversite kayıtlarını geride bıraktı.

Öğrenci borcu olmadan altı haneli maaşlar, kendi işinin patronu olma özgürlüğü ve bir sohbet botuna devredilemeyecek pratik beceriler cazip geliyor. Ancak yeni bir araştırma, bu alanların sunulduğu kadar istikrarlı ya da geleceğe dayanıklı olmayabileceğini gösteriyor.

En Kötü Giriş Seviyesi Meslekler Arasında Zanaat İşleri Öne Çıkıyor

WalletHub’un 2025 yılı için hazırladığı yeni çalışmaya göre, ABD’deki en kötü giriş seviyesi işler listesinde zanaat meslekleri listenin alt sıralarını oluşturuyor. Kaynakçılar, otomotiv teknisyenleri, kazan imalatçıları ve teknik ressamlar, en az umut vaat eden kariyer başlangıçları arasında yer aldı.

Daha da kötüsü, bina denetçileri, elektrikçiler ve tesisatçılar %7,2 ile tüm çalışmadaki en yüksek işsizlik oranına sahip meslekler olarak belirlendi. Bu oran, bütçe analistleri veya finans analistleri gibi giriş seviyesi ofis işlerinin %2,0’lik işsizlik oranının üç katından fazla.

Zanaat İşleri Mevsimsel ve Ekonomik Dalgalanmalara Açık

  • Kaynakçı
  • CNC Makine Programcısı
  • Mekanik Teknik Ressam
  • Otomotiv Teknisyeni
  • Kazan İmalatçısı
  • Acil Durum Çağrı Görevlisi
  • Mimari Teknik Ressam
  • Telekomünikasyon Teknisyeni
  • Yan Haklar Yöneticisi
  • Kalıpçı ve Şekil Verici

Araştırmacılara göre bu işler, sınırlı iş imkanı, zayıf büyüme potansiyeli ve tehlikeli doğaları nedeniyle düşük puan aldı. Öte yandan fiziksel yapıları nedeniyle bu işlerin otomasyona karşı bağışık olduğu varsayılsa da WalletHub analisti Chip Lupo verilerin aksini gösterdiğini belirtti. "Prefabrikasyon ve robotik gibi yeni teknolojiler, iş yükünün bir kısmını devralmaya başlıyor ve bu da talebi azaltabilir” dedi.

Tıpkı resesyon, faiz artırımları ve talep dalgalanmaları nedeniyle toplu işten çıkarmalarla karşı karşıya kalan ofis çalışanları gibi, zanaatkârlar da ekonomik değişimlerden etkileniyor. Lupo, "Zanaat işleri inşaat ve imalat gibi sektörlerle yakından bağlantılıdır, bu da onları ekonomik değişimlere karşı hassas kılar. Bu sektörler yavaşladığında projeler gecikir veya iptal edilir, bu da iş kayıplarına yol açabilir” diye ekledi. Ayrıca, bazı zanaat işlerinin mevsimsel olduğu ve kötü hava koşulları ya da düşük sezonlarda işlerin durma noktasına geldiği de vurgulandı.

z kuşağının Zanaat Seçimi: Patron Olmak mı, Mutluluk mu?

Elbette herkes zanaatkâr olmayı para için seçmiyor. Daha önce Z kuşağı, Fortune’a verdikleri röportajlarda, kendi işinin patronu olma özgürlüğünün masa başı işlere kıyasla tercih sebebi olduğunu belirtmişti. Ancak gerçek, onları masa başı işlerden daha mutlu etmeyebilir. Çünkü bu özgürlüklerin bedeli uzun çalışma saatleri ve ağır fiziksel iş olabilir.

Başka bir araştırmaya göre, elektrikçiler en mutsuz çalışanlar arasında yer alıyor. Fiziksel olarak zorlu çalışma koşulları ve haftada 40 saati aşan mesai saatleri, "orta düzey” maaşlarla telafi edilemiyor. Aynı şekilde, inşaat işçileri, depo yöneticileri ve şantiye yöneticileri de "öngörülemez saatler” ve stresli, yorucu görevler nedeniyle en mutsuz meslekler listesinde yer aldı. Dikkat çekici bir şekilde, en mutlu işler listesinde hiçbir zanaat mesleği bulunmuyor.