Ales1 ne zaman açıklanacak, sorusu adaylar tarafından son gelişmeler ile takip ediliyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından 2025 yılının ilk oturumu olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/1) geride kaldı. Sınav sonrası adaylar heyecanla ALES sonuçları sorgulama ekranı için yapılacak açıklamayı beklemeye başladı. 2025 ALES sınav sonuçları, ÖSYM takvimine göre mayıs ayında belli olacak. Peki, ALES sonuçları ne zaman açıklanır 2025, ayın kaçında? İşte, ALES sonuçları sorgulama ekranı ve ayrıntılar.
ALES/1 SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
2025 ÖSYM sınav takvimine göre, ALES/1 (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) sonuçları 2 Mayıs 2025 tarihinde açıklanacak. Adaylar, sonuçlarını ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle öğrenebilecek. Sınav sonuçları, ÖSYM’nin belirlediği kurallar doğrultusunda açıklanma tarihinden itibaren 5 yıl süreyle geçerli olacak.
ALES SINAV SONUÇLARI NEREDEN ÖĞRENİLİR?
Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.
ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.
ALES SINAVI DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Çoktan seçmeli sorulardan oluşan testlerin uygulandığı bu sınavın cevap kâğıtları ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirilecektir. Adayların her testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Her test için adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanacaktır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı, sözel ağırlıklı ve eşit ağırlıklı olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) hesaplanacaktır.
Ağırlıklı puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır:
- ALES Puan Türleri ve Test Ağırlıkları
- Puan Türü Sayısal Testi Sözel Testi
- ALES Sayısal Puanı 0,75 0,25
- ALES Sözel Puanı 0,25 0,75
- ALES Eşit Ağırlık Puanı 0,50 0,50
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılacaktır.
Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.
30 [ 2 (AP – X ) – S]
ALES Puanı = 70+ ———–
2 ( B – X ) – S
ALES : Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı
AP : Adayın ağırlıklı puanı
X : Ağırlıklı puanların ortalaması
S : Ağırlıklı puanların standart sapması
B : Ağırlıklı puanların en büyüğü