"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Hafif yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,8402 %0.05
36,6566 %-0.31
3.436.642 %-1.019
3.010,90 1,17
Ara
İşçi Haber Eğitim Türk üniversitelerinden küresel başarı!

Türk üniversitelerinden küresel başarı!

"Times Higher Education (THE) Disiplinlerarası Bilim Sıralaması 2025" açıklandı ve Türkiye, disiplinlerarası bilim araştırmalarında dünya çapında önemli bir başarıya imza attı.

İlk 100’de 4, ilk 200’de ise 10 Türk üniversitesi yer alarak Türkiye, sıralamaya giren üniversite sayısı bakımından Hindistan'ın ardından ikinci sıraya yerleşti.

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) açıklamasına göre, sıralamada 92 ülke ve bölgeden 749 üniversite yer aldı. Hindistan 65 üniversiteyle zirvede yer alırken, Türkiye 45 üniversiteyle ikinci sırada yer aldı. Onu 38’er üniversiteyle Rusya ve ABD, 33 üniversiteyle Japonya izledi.

TÜRK ÜNİVERSİTELERİ İLK 100'DE

Disiplinlerarası bilim alanında Massachusetts Institute of Technology (MIT) birinci sırayı alırken, Stanford Üniversitesi ikinci, Singapur Ulusal Üniversitesi ise üçüncü sırada yer aldı. Türkiye’den Koç Üniversitesi 41’inci, Sabancı Üniversitesi 64’üncü, İstanbul Teknik Üniversitesi 76’ncı ve Boğaziçi Üniversitesi 90’ıncı sıraya yerleşti.

Sıralamaya dahil olmak için üniversitelerin 2019-2023 yılları arasında en az 100 disiplinlerarası araştırma yayını yapmış olması ve THE Dünya Üniversiteler Sıralaması (WUR) için gerekli verileri sağlaması gerekiyor.

Değerlendirmede yalnızca bilgisayar bilimleri, mühendislik, yaşam ve fen bilimleri gibi alanlarda yapılan disiplinlerarası çalışmalar dikkate alındı. Veriler, üniversitelerin WUR için sunduğu bilgiler, Scopus veri tabanı ve 20 binden fazla akademisyenden alınan anket sonuçları üzerinden toplandı.

Sıralamanın oluşturulması sürecinde 157 milyon atıf, 18 milyon araştırma yayını ve dünya çapında akademisyenlerden gelen anket verileri analiz edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *