İŞÇİ HABER ÖZEL

Devlet memurlarının aylık ücretlerinin, emekli aylıklarının ve emekli ikramiyelerinin belirlenmesinde etken olan en önemli unsurlardan biri de ek göstergedir. Ek gösterge memurun unvanına, hizmet sınıfına ve derecesine göre farklılık göstermektedir. 


EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSIYOR?


Genel seçimlerde partilerin en önemli vaatleri arasında bulunan ek gösterge konusunda çalışanların gözü kulağı hükümet kanadından gelen açıklamalarda. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın çalışmanın imamlar, öğretmenler, sağlık çalışanları ve polislerin içerisinde bulunduğu 4 ana kategoride devam ettiğini ifade etmişti. Yasanın çıkması halinde devlet memurlarının maaşları, emekli ikramiye ve maaşları yeniden hesaplanacak. Ek Gösterge Yasası’ndan 280 bin polis, 1.1 milyon öğretmen, 110 bin hemşire, 120 bin din görevlisi yararlanacak. Bu paketle milyonlarca çalışan arasında eşitlik sağlanması bekleniyor.


EMEKLİLİK MAAŞ VE İKRAMİYELERİ ARTACAK

Yeni düzenleme ile emekli olacak memurların maaşları, emekli ikramiyeleri yaklaşık yüzde 20 artacak. Böylelikle 25 yıl görev yapmış memur yaklaşık olarak 25 bin TL daha fazla ikramiye alacak. Burada önemli bir konunun altını çizmek gerekirse Emekli ikramiyeleri emekli olunan tarihteki ek gösterge üzerinden ödendiği için geriye doğru ek ödeme söz konusu olmayacak.  Burada önemli bir konunun altını çizmek gerekir. Emekli ikramiyeleri emekli olunan tarihteki ek gösterge üzerinden ödendiği için geriye doğru ek ödeme söz konusu olmayacak. Ek göstergenin 2200’den 3600’e çıkmasıyla öğretmen, polis, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin emekli aylıkları da 530 lira ile 650 lira arasında yükselecek.

Öz-İş sendikasından kıdem tazminatı açıklaması Öz-İş sendikasından kıdem tazminatı açıklaması

MEMUR MAAŞLARI NASIL ETKİLENECEK?

Ek gösterge 3000’den 3600’e çıkarıldığında, bir kısım memur maaş artış bekleniyor. Gösterge değişikliği ile emeklilik kesintisi artacağı için memurların büyük bölümünün çalışırken aldığı maaşta ise 33-41 TL arasında düşüş olabileceği iddia ediliyor.


EK GÖSTERGE YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Son olarak AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan '3600 ek gösterge talebi takvim uygun olursa seçimden önce çıkarılacak. Meclis kapanmadan torba yasa teklifi gündeme gelebilir"  demişti.

1.6 milyon memuru ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesi ile beraber hem emekli maaşları hem de memur maaşları ve emekli ikramiyelerinde artışlar yaşanması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim