Kurumlar vergisi mükelleflerinin, 2024 hesap dönemine ait beyannamelerinin verilme ve ödemelerinin son günü yarın, 5 Mayıs'ta sona erecek. Kurumlar vergisi mükellefleri için beyanname dönemi devam etmekte olup, özellikle sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ve iş ortaklıkları için bu tarih büyük önem taşıyor.
Beyanname Verme Süresi Uzatıldı
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklama ile, 2024 hesap dönemine ait beyanname verme süresi daha önce 30 Nisan olarak duyurulmuşken, son başvuru tarihi 5 Mayıs olarak uzatıldı. Bu tarihe kadar verilen beyannamelere ilişkin ödemelerin de yine 5 Mayıs'a kadar yapılması gerekiyor. Ancak, özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar için vergilerini, beyannamelerini verdikleri ilgili ayın sonuna kadar ödeme imkanı bulunmaktadır.
Vergi Ödeme Yöntemleri
Mükellefler, vergilerini GİB’in resmi internet sitesi (gib.gov.tr), Dijital Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların banka kartları, kredi kartları veya hesapları üzerinden kolayca ödeyebilirler. Ayrıca, yabancı ülkelerde faaliyet gösteren bankaların kartları ile de ödeme yapılması mümkündür. Diğer ödeme seçenekleri ise anlaşmalı bankaların şubeleri, internet bankacılığı, telefon ve mobil bankacılık uygulamaları ile PTT şubeleri üzerinden de gerçekleştirilebilir.
Yüzde 5 İndirim Fırsatı
Kurumlar vergisi mükelleflerinden, finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet göstermeyen, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç olan ve belirlenen şartları taşıyan mükellefler, beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5'lik indirimden yararlanabilecekler. Bu indirimi alabilmek için, beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki iki yıla ait vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması ve vadesi geçmiş borcun bulunmaması gibi şartlar aranıyor.
Beyanname İçin Gereken Belgeler
Beyannamelerle birlikte aşağıdaki bilgi ve belgelerin de sunulması gerekiyor:
Bilanço,
Gelir tablosu,
İşletme hesabı özeti,
Kesinti yoluyla ödenen vergiler,
Serbest bölgelerde elde edilen kazançlar,
Teknogirişim ve teknokent sermaye destekleri,
Yabancı ülkelerde ödenen vergiler,
Temel mali tablolar,
Kurum ortaklarına ve yönetim kurulu üyelerine ilişkin bildirimler.
Ayrıca, AR-GE, tasarım, nakdi sermaye artışı, sınai mülkiyet hakkı istisnası gibi indirim ve istisnalara ilişkin bilgi ve belgelerin de beyanname ile birlikte sunulması önemlidir.