Ticaret Bakanı Ömer Bolat , Haziran ayı dış ticaret verilerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında kritik açıklamalarda bulundu. İhracat alanında Haziran ayının geçen yılına göre yüzde 8 artışla 20.5 milyar dolara ulaştıklarını belirten Bakan Bolat, bu artışın son bir yılın en yüksek seviyesi aynı zamanda cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu vurguladı.
TÜRK EKONOMİSİ İHRACAT VE İTHALATTA ZİRVEYE İLERLİYOR
İlk 6 aylık ihracat rakamlarına ilişkin konuşan Bakan Bolat, ''Temmuz'dan bu yana son 12 ayında en yüksek artış oranı %8 ile haziran ayında gerçekleşmiş oldu. Bu moral verici, motive edici, umut verici bir gelişme. İlk 6 aylık ihracat rakamını burada açıklamak istiyorum. Orada da biz ilk 6 ayda ihracatımız %4,1 artışla 131,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl 126,2 idi, bu da 5,2 milyar dolar ilk 6 ayda artış sağladık. İkinci 6 ay için bu bize çok büyük moral veriyor. Allah'ın izniyle 270'i geçeceğiz, aşacağız. Buna yürekten inanıyoruz'' ifadelerini kullandı.
İHRACATTA CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU KIRILDI
Haziran ayında Cumhuriyet rekoru kırıldığının altını çizen Bakan Bolat, ''Burada son 25 ayın 14'ünde aylık rekorlar kırdık. Son 25 ayın 18'inde hep artış sağladık. 7'sinde gerileme oldu. Kimi takvim etkisiyle, kimi parite etkisiyle, kimisi de talep şartlarının elvermemesi nedeniyle. Ama 25 ayın 18'inde ihracatımızı arttırmış olduk. Buradan bir de yıllığa bakalım. Haziran itibariyle son 12 ayda işte yeni bir rekor daha. 267 milyar dolarla rekor kırdık. Bu da %3,2 artış demektir. İşte bu yıl 5,2 milyar dolar arttırarak 261,8'den devraldık 1 Ocak tarihinde. 267 milyar dolara hep birlikte sizlerle yıllık ihracatımızda rekor rakam olan 267 milyar dolara Allah'a şükürler olsun ulaşmış olduk'' açıklamasında bulundu. Bolat, Haziran ayında 12 aylık ihracatta da Cumhuriyet rekoru kırıldığını söyledi'' açıklamasında bulundu.

BOLAT: İTHALATTA 30 MİLYAR DOLARIN ALTINDA KALDI
İthalat verilerine ilişkin konuşan Bakan Bolat, ''Bir de ithalata bakalım hep birlikte. İthalatta da sevindiğimiz husus 30 milyar doların altında kaldık. Çünkü ortalama 30 milyar doların altında kalmak bizim için önemli bir eşik. İthalatın kontrol altında tutulması anlamında. 28 milyar 700 milyon dolar haziran ayı ithalatımız. %15,3 artış var. Burada da ihracatta olduğu gibi olumlu bir takvim etkisi var. Çünkü geçen yılki Kurban Bayramı tatiline göre bu yıl 3 gün daha az tatil yapıldı ve burada 3 milyar 8 milyon dolar aylıkta bir artışımız oldu. Bunun en önemli sebeplerinden birisi takvim etkisi, bir diğeri de İsrail'in İran'a saldırılarından sonra enerji fiyatlarındaki artış, altın fiyatındaki artış ve piyasalardaki sarsıntı. Şöyle bir gelişme var arkadaşlar. Hatırlayalım, 2 Nisan'da yüksek gümrük vergisi artışlarıyla tarife savaşları başladığında, Pakistan-Hindistan Savaşı başladığında, İsrail İran'a saldırdığında şunu gözlemliyoruz. Hammadde ve girdi malları ithal eden üreticiler ya da ithalat ticareti yapanlar daha fazla artacak endişesiyle hemen önden siparişlerini arttırıp mal çekmeye başlıyorlar. Bu da bir ithalatta hızlandırıcı etki yapıyor. Bunu da burada gördük. Şükür Allah'a ki burada İsrail-İran ateşkesi sağlandı 12 günde, daha fazla bir şey olmadı bu anlamda'' dedi.

Kaynak: Haber7