Yapılandırma yasası kamuya olan tüm kesinleşmiş borçları tamamladığı için SGK'ya borcu olan vatandandaşlar emeklilik başvurusu yapamıyorsa bile EYT yasasından yararlanabilecek. 

Bağ-Kur, SSK ve GSS prim borcu bulunan EYT'liler kuruma başvurarak bu borçlarını peşin veya taksit yoluyla ödeyebilecek. İlk iki taksiti ödedikleri takdirde 'Borcu yoktur' yazısı alarak emeklilik için de başvurabilecek. Böylece maddi açıdan durumu uygun olmadığı için emeklilik başvurusu yapamayan ya da borcu olduğu için başvurusu kabul edilmeyen EYT'liler için emeklilik yolu gözüküyor. 

Geçtiğimiz günlerce Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşların kamuya ait tüm borçlardaki faiz ve gecikme cezalarının sileceklerini açıklamıştı. Ana borcu Yİ-ÜFE aylık değişim oranlar baz alınarak hesaplanacak tutarlar eklenecek. Borcunu peşin olarak ödemek isteyen vatandaşlar bu enflasyon farkının yüzde 90'ı da silinecek. Eğer borç idari para cezası ise aslından da yüzde 25 indirim yapılacak.

Ayrıyeten yeni düzenlemede eskilerine nazaran daha uzun vadeler söz konusu olacak. Buna göre taksitler 12 aydan başlayarak 48 aya kadar yükseltilebilecek. Ödeme takvimi her ay değiştiriliyor. Seçilen taksit sayısına göre de katsayı oranları uygulanacak. Taksitli ödemeyi seçen vatandaşlar isterlerse erken ödememe de yapabilecek. Tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılması hâlinde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre düzeltilecek.

Fethi Gürer: 696 sayılı KHK ile belediye taşeron işçileri Belediye şirket işçisine dönüştürüldü Fethi Gürer: 696 sayılı KHK ile belediye taşeron işçileri Belediye şirket işçisine dönüştürüldü

Hesaplanan tutarların taksitle yapılacak ödemelerinde ilgili maddelere göre belirlenen tutarlar şöyle belirlenecek:

On iki eşit taksit için (1,09), On sekiz eşit taksit için (1,135), Yirmi dört eşit taksit için (1,18), Otuz altı eşit taksit için (1,27), Kırk sekiz eşit taksit için (1,36) katsayısı kullanılacak ve ana paraya bu oranlar uygulanacak. Başvuruda bulunan borçlulara tercih ettikleri taksit süresine uygun ödeme planı verilecek.

ÖDEME YAPACAK VATANDAŞLARA KOLAYLIK SAĞLANIYOR

Taksitini aksatan vatandaşlarla ilgili de yeni bir düzenleme getirildi. Daha önceki yasalarda bir yılda iki defa taksit ücretini aksatma hakkı vardı. Ancak olumsuz ekonomik şartlarda göz önünde bulundurulup bu süre üçe çıkartıldı. Yeni getirilen yasayla daha önceki yasa arasında aynı kalan tek şart ilk iki taksitin zamanında ödenmesidir. Eğer bu şart gerçekleşmezse yapılandırma bozulacaktır. Kısacası ilk iki taksit ödendikten sonra kalan taksitleri bir yıl içinde üç kez aksatılabilecek ve bu aksatılan taksitler daha sonra ödendiğinde yapılandırma bozulmadan devam edecek.