Elon Musk, Perşembe günü, kendisini kripto para birimini desteklemek için bir piramit şeması yürütmekle suçlayan bir Dogecoin yatırımcısı tarafından 258 milyar dolar karşılığında dava edildi.

Manhattan'daki federal mahkemeye sunulan bir şikayette davacı Keith Johnson, Musk, elektrikli otomobil şirketi Tesla Inc (TSLA.O) ve uzay turizmi şirketi SpaceX'i Dogecoin'i lanse etmek ve fiyatını yükseltmek için haraç almakla suçladı, ancak o zaman fiyatın düşmesine izin verdi.

Musk, hem Tesla hem de SpaceX'in CEO'sudur.

Şikayette, "Davalılar 2019'dan beri Dogecoin'in hiçbir değeri olmadığının henüz Dogecoin'i ticaretinden kâr elde etmesi için terfi ettirdiğinin farkındaydı" denildi. "Musk, Dogecoin Piramit Planını kâr, ifşa ve eğlence için işletmek ve manipüle etmek için Dünyanın En Zengin adamı olarak kaidesini kullandı."

Şikayet ayrıca Warren Buffett, Bill Gates ve diğerlerinin kripto para biriminin değerini sorgulayan yorumlarını bir araya getiriyor.

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama: İran-İsrail gerilimi kalıcı bir çatışmaya dönüşebilir Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama: İran-İsrail gerilimi kalıcı bir çatışmaya dönüşebilir

Tesla, SpaceX ve Musk için bir avukat, yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Johnson'ın bir avukatı, müvekkilinin Dogecoin'in değersiz olduğunu ve sanıkların bir piramit şeması yürüttüğünü kanıtlayan belirli kanıtlara sahip olduğu veya olmasını beklediğine dair yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Johnson, Mayıs 2021'den bu yana Dogecoin'in piyasa değerindeki düşüşü temsil eden 86 milyar dolarlık zarar istiyor ve üçe katlanmasını istiyor.

Ayrıca Musk ve şirketlerinin Dogecoin'i tanıtmasını engellemek ve bir hakimin Dogecoin ticaretinin federal ve New York yasalarına göre kumar olduğunu beyan etmesini istiyor.

Şikayet, Dogecoin'in satışının Musk'ın NBC şovu "Saturday Night Live"a ev sahipliği yaptığı ve Dogecoin "bir koşuşturma" olarak adlandırılan bir "Hafta Sonu Güncellemesi" bölümünde hayali bir finans uzmanı oynadığı sıralarda başladığını söyledi.

Tesla, Şubat 2021'de 1,5 milyar dolarlık bitcoin satın aldığını ve kısa bir süre için bunu araçlar için ödeme olarak kabul ettiğini söyledi.

Dogecoin, Mayıs 2021'deki yaklaşık 74 sentlik zirvesinden Perşembe günü yaklaşık 5,8 sentten işlem gördü.

Dava, Johnson v. Musk ve diğerleri, ABD Bölge Mahkemesi, New York Güney Bölgesi, No. 22-05037.

Reuters haber sitesinden çevrilmiştir.