En düşük emekli maaşları 5500 iken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamayla emeklilerin aldığ taban maaş 7500 lira seviyesine çıktı. 

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ocak ayında en düşük emekli aylığı 5.500 TL’ye çıkartılırken yaptığı açıklamada, 1 milyon 192 bin kişinin emekli aylığının 4.500 TL’nin, 1 milyon 917 bin kişinin aylığının 5.000 TL’nin altında olduğunu, 5.500 TL emekli aylığı kapsamındaki kişi sayısının 2 milyon 721 bin kişi olacağını söyledi.

'AYNI MAAŞI ALACAKLAR' TARTIŞMASI

En düşük emekli aylığının 7.500 TL’ye çıkartılmasıyla, EYT’liler ile birlikte 15.6 milyonu bulacak emeklilerin yarıdan fazlasını oluşturan 8.8 milyon kişinin emekli aylığı eşitlenecek.

Emekli ayylıkların artırılması  “Emeklilikte prim – maaş dengesi bozuluyor” tartışmasına yol açtı.

CHP’li Bülent Kuşoğlu, düzenlemelere karşı çıkmadıklarını ama bu şekilde yapılması, zamansız getirilmesi, hesapsız kitapsız bir şekilde olmasının ülkeye ihanet olduğunu, yanlış olduğunu söyledi. Kuşoğlu şöyle konuştu:

“Sosyal güvenlik sistemi prim esaslıdır. Aktüeryal bir hesaba dayanması lazım. Yani ne kadar prim öderseniz o kadar maaş almanız lazım. Bizde emeklilik sistemi iyice bozuldu. Nasıl ücret sistemi asgari ücrete yaklaştıysa… Şu anda Türkiye’nin yüzde 60’ı asgari ücret alıyor görünüyor. Emekli aylıkları da bu hale geldi, ortalaması 7.500 liraya yaklaştı.

Simit fiyatları yeniden değişiyor! KDV zammı geliyor Simit fiyatları yeniden değişiyor! KDV zammı geliyor

Devlet tabii ki muhtacına yardım eder ama sosyal güvenlik sistemiyle değil. Yardım sosyal güvenlik sistemiyle yapılmaz, sosyal yardım sistemiyle yapılır. Sosyal güvenlikle sosyal yardım sistemi farklıdır. Bunları birbirine karıştırdınız mı sistem bozulur, devlet bozulur.”

“3600 GÜN PRİM ÖDEYEN DE 9000 GÜN ÖDEYEN DE AYNI MAAŞI ALACAK”

HDP’li Garo Paylan ise “Sayın Elitaş, gençliğinizde sosyalistlere, komünistlere bir eleştiriniz vardı, ‘siz eşitlik istiyorsunuz ama yoksullukta eşitlik istiyorsunuz’ diye. Vallahi siz dediklerinizi o anlamda yapmış oldunuz. Evet yurttaşlarımızı eşitliyorsunuz ama yoksullukta eşitlediniz” diye konuştu. Paylan sözlerini şöyle sürdürdü:

“En düşük emekli maaşını 7.500 lira yaparak her 3 emekliden 2’sini eşitlemiş oldunuz. Şu anda her 3 emekliden 2’si, hatta 4 emekliden 3’ü aynı maaşı alacaklar. 3.600 gün prim ödeyen de 9000 gün prim ödeyende aynı maaşı alacak. Daha yüksek, yani asgari ücretin 2 misli prim ödeyen de asgari ücret üzerinden prim ödeyen de aynı maaşı alacak. Bunda bir adalet görüyor musunuz? En düşük emekli aylığının yükseltilmesini istiyoruz, en az asgari ücret kadar olmalı ama daha fazla prim ödeyen de mutlaka daha fazla maaş almalı. Onların maaşları daha yüksek seviyelerde olmalı ki bugünkü gençlere, ‘Ey gençler, ey çalışanlar daha yüksek prim öderseniz, işverenleriniz primlerinizi gerçek anlamda gösterirse ileride daha yüksek maaş alabilirsiniz’ diyebilelim. Maalesef böyle bir umudu siz bitirdiniz.”