Enflasyonun karşısında her geçen gün eriyen maaşları günlük hayatlarını da olumsuz yönde etkilemeye başlayınca emekliler çareyi birçok mecrada yetkililere seslenmekte buldu. Mevcut ekonomik şartlarda geçinemeyen emekliller ek zam istiyor. 

Emekliler arasında ayrım yapıldığını ve mevcut ekonomik şartlarda emekli maaşlarıyla geçinmenin imkansız olduğunu belirten emekliler, tüm emeklilerin maaşlarına ek zam yapılmasını ve yıllarca ülkesi için çalışmış kişilerin mağdur edilmesine izin verilmemesini talep ediyor. 

Ülkemizdeki enflasyon oranı aydan aya artarken emekli olan vatandaşların tek bir emekli maaşıyla geçimini sağlaması mümkün değil. Ev kirası ödeyen, çocuk okutan emekli vatandaşlar geçimlerine devam etmek adına çalışmak zorunda bırakılmalarına tepki gösteriyor. Senelerce bu ülke için çalışmış olan emekliler belirli bir yaşın üstünde olduklarını ve artık emekli maaşlarıyla huzurlu bir emeklilik süreci geçirmek istediklerini belirtiyorlar. 

Eylül ayında enflasyon yüzde 4,75 artarken, yıllık bazda yüzde 61,53'e yükseldi. Bu verilere göre temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan 3 aylık dönemdeki enflasyon yüzde 25,11 olarak gerçekleşti.

Asgari ücrete %54 oranında zam yapıldığını belirten emekliler, mevcut ekonomik şartlarda aldıkları maaşın yetersiz olduğunu ve maaşlardaki bu adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini ifade ederek maaşlarına ek zam talebinde bulunuyorlar. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kasım ayının ilk yarısından itibaren emeklilere bir seferliğe mahsus 5'er bin lira ödeneceğini ancak hem emekli olup hem çalışanların ise kapsama dışında olacağını belirtti. 

Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamadan memnun olmayan emekliler tepki gösterirken kazanılmış haklarını istediklerini belirterek maaşlarına zam yapılmasını ve mevcut ekonomik şartlarda çalışmaya devam etmek zorunda kalan emeklilere de ikramiye verilmesini talep etti. 

Emekliler sistemin adil olmasını ve tüm emeklililerin kök maaşına 5000 TL yansıtılmasını talep ediyor. 

Gram altın ve çeyrek altın fiyatları bugün ne kadar oldu? Gram altın ve çeyrek altın fiyatları bugün ne kadar oldu?

Bakan Işıkhan'dan emeklilere ikramiye açıklaması!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde, emeklilere 5 bin lira ödenmesine ilişkin, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Brent petrolün varili 87,56 dolar Brent petrolün varili 87,56 dolar

Çalışan emeklilere de 5 bin lira verilip verilmeyeceğinin, kapsamın genişleyip genişlemeyeceğinin sorulması üzerine Işıkhan, "Düzenlemeyi tamamladık. Hayırlı olsun emeklilerimize. Bu noktada çalışan emeklileri de kapsam dışında bıraktık. Takdir edersiniz ki mücbir sebeplerden dolayı bütçemizde kısıtlamaya gitmek zorunda kaldık. Elde edebileceğimiz en maksimum sonuç buydu. Gündemimizde başka bir çalışma da söz konusu değil." dedi.

Döviz kurları ekonomik krizden etkilendi mi? Döviz kurları ekonomik krizden etkilendi mi?

 "Emekli maaşları asgari ücret seviyesine çıkarılsın"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener partisinin TBMM Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında emekli maaşlarına değindi.

Akşener, Türkiye'de her gün yeni bir konunun tartışıldığını, ancak değişmeyen tek gündemin ekonomi olduğunu belirtti.

Ekonominin acil olarak kaynağa ihtiyacının olduğunu kaydeden Akşener, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, körfez ülkeleri, ABD ve İngiltere'ye yaptığı ziyaretleri anımsattı.

İktidar kanadından "50 milyar dolar gelecek" şeklinde açıklamalar yapıldığını aktaran Akşener, "Peki ne oldu? Ne gelen var ne de yatırım yapan. Neden biliyor musunuz? Çünkü iktidara ve sahip olduğu yönetim anlayışına güven yok. Ülkemizdeki hukuka, adalete, demokrasiye güven yok. Yıllarca beceriksiz ellere mahkûm edilen ekonomi yönetimini bugün devralan arkadaşların vadesine güven yok. Hal böyle olunca da akıl veren, sırt sıvazlayan 'iyi yoldasınız' diyen çok olur ama parasını veren, yatırım yapan kimse olmaz. Seçimlerden önce sırf iktidarları sürsün diye elde avuçta ne varsa harcadılar. Siyasi propaganda uğruna akıl dışı politikalar uyguladılar. Sahte bir bahar havası estirmek için ucuz krediyle enflasyonu azdırdılar. Seçimler bittikten sonra da vatandaşa dönüp 'zaman, kemer sıkma zamanı' dediler. Zam üzerine zam yaptılar. Ekonomiyi soğutup, kaynak yaratmaya çalıştılar." değerlendirmesinde bulundu.

Emeklilere bir defaya mahsus olarak verilen 5 bin liralık ödemeyi hatırlatan Akşener, emekli olup çalışmaya devam edenlerin, bu haktan yararlanamayacağına dikkati çekti.

"Emekli olup çalışmaya devam edenler, keyfinden mi çalışıyor? Emekli maaşıyla geçinebilseler ikinci bir işte çalışırlar mı?" sorusunu yönelten Akşener, "Böyle bir akıl tutulması olabilir mi? İşte bu akılsızca hazırlanan adaletsiz düzenlemeden faydalanabilmek için şimdi emekli çalışanlarımız belki de işlerinden çıkıp çalışmaya kayıt dışı olarak devam edecekler. Devletimiz de prim kaybına uğrayacak. Biz bu uygulamada neye üzüleceğimizi şaşırdık. Türk devletinin, emeklisini kayıt dışı ekonomiye itecek kadar akılsızca yönetildiğine mi üzülelim? İktidardakilerin seçim uğruna emeklilerimize sadaka verecek kadar şirazeden çıktığına mı üzülelim? Yoksa emekli çalışanlarımızın bu paraya muhtaç hale gelmesine mi üzülelim? Gerçekten ibretlik bir durum." sözlerini sarf etti.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkartılmasını, asgari ücretin de gerçek enflasyona göre ayarlanmasını istedi.