EYT yasasının devreye girmesiyle beraber Emeklilikte prim tablosu yenilendi. 1999 ve 2008 yılları arasında sigorta girişi olan vatandaşların dikkatine! Eğer 99-2008 arası girişleriniz varsa emekli olabilirsiniz. 

ERKEN EMEKLİLİK HAYALİ GERÇEK OLUYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlı tarafından yürütülen yasayla beraber 1 milyon esnafın hayalleri gerçekleşiyor. Öte yandan ev hanımları için yeni bir düzenleme yapılması bekleniyor. 

YENİ EMEKLİLİK SİSTEMİ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu çözen düzenlemeni ardından milyonlarca vatandai emekli oldu. Böylelikle yeni bir reformu da gündeme getirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın emeklilik reformunda teknik çalışmalarla beraber bütçe çalışmaları da masaya yatırılıyor. Taslaklar ortaya çıktığı takdirde düzenlemenin son şeklini Cumhurbaşkanı verecek. 

EV KADINLARINA EMEKLİLİK HAKKI VERİLECEK

Evinde çocuklarına bakmak durumunda olan ev kadınları için sigorta sistemi yeniden gözden geçirilecek. Daha kolay ve erken emekli olmaları için yeni bir düzenleme kapıda. 

1261 KURALI TAMAMEN DEĞİŞTİRİLİYOR

Küçük esnafın emeklilik için gereken gün sayısı 7.200'e indirilerek, emekli aylığı üzerinde etkili olan 1261 gün kuralı da değişecek.

BAĞ-KUR'da mevcut durumda emeklilik prim gün sayısları şu şekilde:

5000 ve kısmi emeklilik mağdurları talep değil haklarını istiyor! 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları talep değil haklarını istiyor!

Normal emeklilik: Kadın 20 tam yıl (7200 gün),

erkek 25 tam yıl (9000 gün) prim.
Kısmi emeklilik:

Kadın 50, erkek 55 yaş ve 15 tam yıl (5400 gün) prim.

Küçük esnaf için emeklilik yaşı geri çekiliyor.

Küçük esnafın emeklilik için gerekli gün sayısının 7.200'e inmesiyle birlikte, maaşta etkili olan 1261 gün kuralı değişecek. Böylece az primle, yüksek emekli aylığı alma avantajı doğacak.

Küçük esnafın emekliliği için gerekli gün sayısı 7200'e indirilerek SSK'lı çalışanlarla eşitlenecek. Esnafın gelirini de artıracak bu adımla emekliliği belirleyen son 1261 gün kuralı da değişecek. Emekli aylığı hesaplamasında, sigortalıların emeklilik tarihinden
geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen 7 yıllık fiili hizmet (360x7= 2520 gün) süresi esas alınıyor.