İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çalışanı enerji işçileri ile yetkili sendikanın görüşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlandı. Enerji işçileri İBB'den ücret ve prim artışlarının insani düzeye çekilmesini talep ederken protokol istekleri yanıtsız kaldı.

Gelişmeler üzerine Enerji-İş Sendikası Saraçhane'de bulunan İBB Başkanlığı önünde eylem yapma kararı aldı. Yapılan açıklamada, enerji işçilerin hayati risk taşıyan bir iş kolunda görev yaptığı hatırlatılarak; "Yukarıda açıklamış olduğumuz riskler bu kadar fazla ve üyelerimizin hayatlarını tehdit etmekteyken tarafımıza gönderilmiş olan, adına ek protokol denilip, sözde zam adı altında bir ay sonrasında enflasyon karşısında eriyip gidecek olan ve işçinin cebinde etkisini dahi hissedemeyeceği oranı sunmanızı, şiddetle kınıyoruz" ifadeleri konuşuldu.

Öte yandan işçiler sadaka değil hakları olan zammı istediklerini hatırlatarak İBB yönetiminin işçleri yok sayan tutumuna tepki gösterdi. 

Memur öğretmenlerin sorunlarının çözümüne ilişkin soru önergesi Meclis'te! Memur öğretmenlerin sorunlarının çözümüne ilişkin soru önergesi Meclis'te!

Enerji -İş Sendikası'nın ek protokol taleplerine gelen cevabın ardından İBB'ye tepki gösterdiği açıklama şöyle oldu:

''İşçinin cebinde etkisini dahi hissedemeyeceği oranı sunmanızı, şiddetle kınıyoruz''

''İstanbul Enerji A.Ş. bünyesinde yetkili sendika olarak tarafı olduğumuz yürürlükteki Toplu İş Sözleşmemiz ile ilgili olarak 09.01.2024 tarihinde, ek protokol talebinize ilişkin olarak vermiş olduğumuz cevapta; “Sadece direksiyon primleri ile kalınmayıp iştirakler arasında en düşük ücretlendirme politikasına tabi tutulan üyelerimizin ücretlerine %170 oranında artırılması” yönünde ek protokol talebinde bulunmuştuk.

İş bu talebimize istinaden tarafımıza göndermiş olduğunuz “ek protokol” taslağında;
“01.02.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak kaydıyla yemek ücretlerinin brüt olarak 178 TL/GÜN olarak belirlenmesi, yevmiyesi brüt 725 TL/GÜN’ ün altında kalanların 725 TL/GÜN’ e çekilmesi ve bu ücretlendirme uygulandıktan sonra %10’luk bir artış uygulanması”
şeklinde düzenlemeler yapılmış ve imza sürecinin tamamlanması talep edilmiştir.

Öncelikle şu hususları bildirmek isteriz;

İşverenliğiniz bünyesinde çalışmakta olan üyelerimiz 14 no’lu Enerji iş kolunda çalışmakta olup hayati riskleri bünyesinde bulunduran birçok işlemi gerçekleştirmektedir. 

Bunların arasında Bayrampaşa ve Bostancı şantiyelerine ilişkin olarak; Aydınlatma direklerinde elektrik akımına kapılmak, yüksek direklerden denge kaybı sonucu yere düşmek, yer altında ne ile karşılaşacağını bilmeden çalışmasına devam etmek şeklinde bir çok risk etmeni sayılabileceği gibi, Seymenler’de bulunan katı atıktan elektrik üretim tesisine gelecek olur isek; Gün boyu işletmenin bulunduğu yerdeki kötü kokuyu teneffüs etmek dahi yeterliyken, üretimin olduğu yerde maruz kalınan yüksek sesin işitme organlarına verdiği zarar ve saha çalışmalarında yoğun metan gazına maruz kalan ve bunun patlama risklerine karşın çalışmalarını sürdürmek gibi riskleri sayabiliriz.

Yukarıda açıklamış olduğumuz riskler bu kadar fazla ve üyelerimizin hayatlarını tehdit etmekteyken tarafımıza gönderilmiş olan, adına ek protokol denilip, sözde zam adı altında bir ay sonrasında enflasyon karşısında eriyip gidecek olan ve işçinin cebinde etkisini dahi hissedemeyeceği oranı sunmanızı, şiddetle kınıyoruz.

''Enerji işçisi İBB’den Sadaka değil zam istiyor''

Sosyal belediyecilik anlayışı kapsamında her türlü faaliyete ucu açık çek verircesine destek sunan, yapılmış olan faaliyetlere ayrılan bütçeden daha fazlasını bunların reklam kampanyalarında kullanan, sürekli olarak emekçiye değer verdiklerini, emeğin en üstün değer olarak görülmesi gerektiğini söyleyen ama hamaset ve söylemden öteye geçemeyen, sonu zam görüşmelerine geldiğinde %170’lik bir teklife karşı hiç çekinmeden adeta sadaka verirmişçesine %10’luk sözde teklif sunan belediyecilik anlayışını esefle kınadığımızı bilmenizi isteriz. 

İş bu yukarıda açıklanan sebepler doğrultusunda belirttiğiniz oranın pazarlığa dahi konu olmayacağını, ilk yazımızda ve bu yazımızda telaffuz ettiğimiz %170’lik oran üzerinde kesin ve sert bir tutum sergilediğimizi, bildirir, bu teklifimiz ile alakalı makul ve uzlaşmacı bir teklif sunulmadığı takdirde 28.02.2024 tarihinde saat 14.30’da SARAÇHANE İBB BAŞKANLIĞI önünde kıymetli emekçilerimiz ile birlikte “ ENERJİ İŞÇİSİ İBB’DEN SADAKA DEĞİL ZAM İSTİYOR ” konu başlıklı basın açıklamamızı yapacağımızı bildiririz.''

0001

0002

Editör: Zeynep Peksoy