Kamu kurum ve kuruluşlarında Yardımcı Hizmetler Sınıfı'nda (YHS) görev alan engelli personeller çok ağır şartlarda, mobing altında, görev tanımı olmadan çalıştıklarını belirterek çalışma şartlarının engel durumlarına göre pozitif ayrımcılık yapılarak düzenlenmesini talep ediyor. 

Kamuya atanmada 35 yaş şartına son verilecek mi? Kamuya atanmada 35 yaş şartına son verilecek mi?

Engelli YHS personelleri sağlık problemlerinden ötürü özel hayatlarında zorluk yaşarken çalışma hayatlarında da sıkıntı yaşıyor. Engel durumlarına göre pozitif ayrımcılık yapılmasını isteyen engelli YHS personelleri birçok mecrada yetkililere seslenerek bir düzenleme yapılmasını istiyor. 

2010 yılında yapılan referandumda Anayasanın 10. maddesine ilave edilen cümlede 'pozitif ayrımcılık gereği engelliler hakkında alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı olamayacağı' ifadesi yer almakta. Ancak aradan yıllar geçmesine rağmen engelli vatandaşların önlerindeki engeller kaldırılmadı.  

Anayasanın 10. maddesinde, “Engelliler hakkında alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı olamayacağı” ifadesi yer almakta, yine anayasanın 42. maddesinde, “Devlet, durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirleri alır” ve 50. maddesinde, “Bedenî veya ruhî yetersizliği olanlar çalışma şartları bakımından özel olarak korunurlar” hükümleri bulunmaktadır.

Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik’in 10. maddesinin üçüncü fıkrasında, “Engellilerin istihdam edileceği uygun münhal kadro bulunmadığı takdirde hizmet gereklerine ve genel hükümlere göre diğer münhal kadrolarda değişiklik yapılarak gerekli kadrolar temin edilir. Engelli personelin istihdam edileceği birimler engellilerin engel durumları dikkate alınarak ilgili kamu kurum veya kuruluşunca belirlenir” hükmü yer almaktadır.

2009/12 sayılı Başbakanlık Genelgesi’nde, “Engelli kamu çalışanlarının atama ve yer değiştirmelerinde engelleri açısından sıkıntı oluşturmayacak, hizmet alanlarında ve birimlerinde görev yapmalarını sağlayacak tedbirlerin alınması” gerektiği ifade edilmiştir.

Anayasanın 16. maddesinde ' kamu kurum ve kuruluşları çalışma yerlerini ve eklentilerini engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirmek , engellilerin çalışmalarını kolaylaştıracak gerekli tedbirleri almak ve engellilerin görev yaptıkları kadronun gereği olan işleri yapabilmeleri için engel durumlarına göre gerek duyulan yardımcı ve destekleyici araç gereçleri temin etmek zorundadır', 16. maddenin 2 fıkrasında 'engelliliği artıcı ve ek engel getirici işlerde çalıştırılamaz' gibi birçok madde bulunmakta.

Ancak iş iş uygulamaya geldiğinde engelli personeller neredeyse engelsiz personellerle aynı şartlarda çalışmaya mecbur bırakılıyor. Anayasa'da maddeler bu kadar açıkken engelli YHS personellerinin hala çalışma hayatında ikinci plana atılması vatandaşları fiziksel ve ruhsal olarak yoruyor.

Anayasa'da yer alan pozitif ayrımcılığa uygun olarak, engel durumlarına göre çalışma şartları isteyen engelli YHS personelleri iş hayatında daha fazla engelle karşılaşmak istemiyor.  

Bakan Göktaş: Engelli vatandaşlarımızın,yaşamın her alanında etkin, adil şekilde yer alması bizim için son derece önemli!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, engelli vatandaşların daha iyi bir yaşam sürmesi ve toplumsal yaşama en iyi şartlarda katılması için birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, "Türkiye Yüzyılı yalnızca bir temenni değil, ülkemizin her alanda bütün insanlığa vadettiği bir huzur ve medeniyet projesidir. Engelli haklarında ve yaşam koşullarında, ülkemizin standartlara uyan değil, standartları belirleyen bir ülke olması için var gücümüzle çalışıyoruz. 2005 yılında çıkardığımız ve temel politikamızı ortaya koyan Engelliler Hakkında Kanun, bu anlayışımızın en önemli yansıması olmuştur." dedi.

"Engelli vatandaşların üreten güçlü Türkiye’nin birer ferdi olması önemli"

Uygulanan istihdam politikaları neticesinde binlerce engelli vatandaşı iş hayatıyla buluşturduklarını kaydeden Göktaş, engelli istihdamına yönelik çalışmalarla, engelli vatandaşların hem toplumla bütünleşmelerini sağladıklarını hem de üretken, bağımsız, kendine güvenen bireyler olmalarına yardımcı olduklarını anlattı.

Göktaş, engellilerin kapısının çalınmadığı dönemlerden bugünlere gelindiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ben inanıyorum ki engelli vatandaşlarımıza gerekli imkanlar sağlandığında onları sanatta, sporda, bilimde, çalışma hayatında ve birçok alanda daha çok göreceğiz. Engelli vatandaşlarımızın üreten güçlü Türkiye’nin birer ferdi olması, toplumsal yaşamın her alanında etkin ve adil şekilde yer alması bizler için son derece önemli. Biliyoruz ki engelli vatandaşlarımızın huzuru ve güveni aynı zamanda ailelerinin de huzur ve güveni demek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak tüm çalışma arkadaşlarımla engelli vatandaşlarımız ve onları yetiştiren emektar aileleri için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz."