Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili olarak sahneye çıkan Enginyurt, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar), kademeli emeklilik, staj ve çıraklık gibi önemli konuları gündeme getirdi. Olağanüstü toplanan Meclis'te yaptığı konuşmada Enginyurt, emeklilerin yaşadığı zorlukları ve adaletsizlikleri cesurca dile getirdi.

Enginyurt, hükümetin asli görevlerini yerine getirmek yerine muhalefete yönelik hakaretlerde bulunduğunu vurgulayarak şunları dile getirdi:

"'Bu ülkede 7.500 lira emekli maaşıyla nasıl geçinilecek?' diye sorguluyoruz. 'Lütfen emeklilerin haklarını ve hukuklarını koruyun.' diyoruz. Akaryakıta yapılan yüzde 80'in üzerindeki zamları gördük; 'Bu zamlar adil mi?' diye soruyoruz. Daha dün, ismini anmayayım ama bir devlet bankasının yönetim kurulu üyelerine yüzde 100 zam yapılıyor; acaba vicdanlar sızlıyor mu? Bir kişiye yüzde 25 zam yapılırken bir diğeri yüzde 100 zam alıyor; bu nasıl adalet? Bugün bile, eski bir milletvekili, 4 şirkette yönetim kurulu üyeliği ve eski milletvekili maaşıyla 5 ayrı maaş alıyor; vicdanınız sızlamıyor mu? Bu emekli insanlar acı çekerken, bunu görmezden gelmek mümkün mü?"

Enginyurt, EYT yasasındaki eksiklikleri, 2000 ve sonrası sigortalıların taleplerini ve staj ile çıraklık sürecinde yaşanan sorunları da Meclis gündemine taşıdı ve şunları ekledi:

"- Emeklilikte yaşa takılan insanlar bize umutsuzca sarılıyor, isyan ediyor. '3600 prim günü 5950 güne çıktı.' diye anlatıyorlar, bu düzeltilmeli.

'8 Eylül 1999'da çıkan 4447 sayılı Kararname gününde sigortalı olan bir kişi, 2023'te emekli olurken, 9 Eylül'de sigortalı olan aynı yasada on yedi yıl sonra emekli olacak; bu adaletsizliği düzeltin, lütfen bir hakkaniyet getirin.' diyorlar.

Gönül Boran Özüpak’tan ‘yeni mücadele’ mesajı Gönül Boran Özüpak’tan ‘yeni mücadele’ mesajı

STAJ VE ÇIRAKLARIN SESİ OLDU

Staj ve çıraklık dönemi zorlukları yaşayan milyonlarca insan, 'Ben stajımı ve çıraklığımı tamamladım, devlet bana sigorta karnesi verdi, ancak prim günlerimi hesaba katmıyorlar; bu adaletsizlik ve hukuksuzluk, lütfen bunu düzeltin.' diyorlar. Bu nedenle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bu konuları tartışmak ve ele almak istiyoruz. Ancak 'Neden Meclis toplandı?' diye soruyorlar; peki, Meclis ne için var? Biz burada sadece maaş almak ve boş boş oturmak için değiliz. Millete söz verdik. Haklarını ve hukuklarını koruyacak, yanlarında olacak ve ses olacak Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri olacağımızı taahhüt ettik."