Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

2 saat süren toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Kabine Toplantısı sonrası konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan enflasyonla mücadele hakkında "Enflasyon hala en ciddi sorunumuz olmayı sürdürüyor. İnşallah yılbaşından sonra enflasyonun hızlı bir şekilde inişine şahit olacağız" dedi. Erdoğan, icraya düşmüş 2 bin TL ve altı borçların da tasfiye edileceğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"YUNANİSTAN DENGİMİZ DEĞİL"

Son dönemde ülkemize yönelik tacizlerini artıran Yunanistan ile şu hatırlatmayı yapmak istiyorum. Yunanistan ne siyasi ne ekonomi ne de askeri açıdan bizim dengimiz değildir.

"ÇOK SAYIDA PROJEYİ HAYATA GEÇİRİYORUZ"

İstanbul'da Taksim metrosunda intihar girişimi İstanbul'da Taksim metrosunda intihar girişimi

Salgın döneminde herkes içine kapanırken biz üretim, istihdam ve ihracatı artırmak için çalıştık. Bu yılın ilk çeyreğinde 7,54 olan büyüme ikinci çeyrekte 7,6 olarak gerçekleşmiştir. OECD içinde en yüksek büyüme kaydeden ikinci ülke olduk. Ülkemizin enerji ihtiyacını yerli ve milli kaynaklardan temin etmek için çok sayıda projeyi hayata geçiriyoruz.

"ENFLASYON HIZLA İNECEK"

Borsamızın sürekli rekorlar kırması sermaye piyasalarına güvenin göstergesidir. Enflasyon en ciddi sorunumuzdur. Yılbaşından sonra enflasyonun hızlı inişine şahitlik edeceğiz.

Yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazlayla büyüme esasına dayanan Türkiye Ekonomi Programına uygun devam ettiğimizin işaretidir. Önce 40'lı, ardından 30'lu, yıl sonuna doğru 20'li rakamlardaki enflasyonla ülkemizi bu tehdidin gölgesinden çıkarmayı planlıyoruz. Asgari ücretten emekli ve memur maaşlarını yükseltmeye, sosyal yardım programlarını yeni bir anlayışla genişletmeye kadar pek çok tedbiri hayata geçireceğiz.

ORTA VADELİ PROGRAM: "1 TRİLYON DOLARIN ÜZERİNE ÇIKACAK"

Bütçe disiplininden taviz vermeyeceğiz. Bütçe dengelerini koruyacağız. Her şeye rağmen satın alma paritesinde ülkemizin dünya milli gelir sıralamasında 11. sıraya yükselmesi büyük bir başarıdır.

Orta Vadeli Program sonunda milli gelirimizi 1 trilyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.

Cumhuriyet tarihi boyunca başımız her sıkıştığında Pakistan'ı yanımızda bulduk. Ülkedeki sel sonrası çıkan görüntüler yüreğimizi dağladı. Türkiye ve Türk milleti olarak buna kayıtsız kalmadık.

11 uçak ve 2 iyilik treni Pakistan'a hareket etti. Pakistanlı kardeşlerimizin yaralarını sarana kadar yardımlarımızı sürdüreceğiz. Her hafta toplam 500 bin gıda kolisini Pakistan'a ulaştıracağız.

İCRA BORÇLARI SİLİNİYOR

Vatandaşlarımızın bir kısmının icra takibine uğramasına yol açan 2 bin lira ve altındaki borçlarını tasfiye ediyoruz. 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılmış 2 bin lira ve altındaki alacakların gider gösterilerek vergiden düşürülebilmesini ve tasfiyesini sağlıyoruz. Hükümet olarak aldığımız bu kararın yasal düzenleme adımını, ekim ayında Meclis'in açılmasıyla Cumhur İttifakı'nın meclis grupları hemen atacaktır."