Küresel piyasalar haftanın ilk gününe pozitif seyirle başladı Küresel piyasalar haftanın ilk gününe pozitif seyirle başladı

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, Sözcü'den Gamze Bal'a konuşarak, 2022’nin ilk 6 aylık döneminde üretim maliyetlerinde yüzde 150’nin üzerinde artış olduğunu, nihai ürün fiyatlarının ise aynı dönem aralığında yüzde 110 civarında arttığı açıkladı. 

''Tüketimdeki düşüş iki yıldır toparlanamıyor''

Kırmızı et tüketimindeki ilk kırılmanın pandemide yaşandığını söyleyen Yücesan, o dönem sosyal hayatı kısıtlayıcı önlemler nedeniyle tüketimin ilk olarak endüstriyel tarafta azaldığını aktardı.

Yücesan, “Ancak daha sonra artan fiyatlar ve alım gücündeki daralma nedeniyle hane halkının et tüketimi azalmaya başladı. Aradan iki sene geçmesine rağmen hâlâ toparlanamadı” diyerek fiyatların geldiği seviyeden dolayı bu yılın ilk 6 ayında vatandaş tarafındaki talebin yüzde 30-35 civarında düştüğünü belirtti. 

Sonbaharda yeni zam

Talepteki düşüşün sürmesi nedeniyle maliyetlerdeki artışın etiketlere tam olarak yansıtılamadığını belirten Yücesan, “Kurban Bayramı sonrası da talepteki düşüş sürecektir. Bu yüzden bayram sonrası fiyatlarda değişim olmaz ama eylül ya da ekim ayında yeni bir zam gündeme gelebilir” diye konuştu.

‘'Süt krizinin ete de sıçramasına az kaldı’

Öte yandan, süt üreticisinin uğradığı zarar nedeniyle anaç hayvanların kesime gönderilmesinin kırmızı et üretiminde 2022’nin ikinci yarısından itibaren sorunlar yaratacağına da dikkat çeken Yücesan, şöyle devam etti:

“Sütte yaşanan krizin ete de sıçramasına az kaldı. Bunun net sonuçlarını 2023’te göreceğiz. Azalan üretim, fiyatları daha da yukarı çekecektir. Süt üreticisinin zararlarının giderilmesi çok önemli.”

İlginizi çekebilir