Deprem bölgesinde mücbir sebep hali ‘son kez’ uzatıldı Deprem bölgesinde mücbir sebep hali ‘son kez’ uzatıldı

Milyonlarca EYT'li düzenlemenin Meclis'e sunulmasını beklerken AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'ndan sevindiren haber geldi.

Akbaşoğlu, “EYT teklifini pazartesi günü Meclis Başkanlığı’na sunacağız. Detayları pazartesi günü saat 11’de açıklayacağız.” dedi.

Bu gelişmeyle sevinen EYT'liler teklifin maddelerini de merak etmeye başladı. 

EYT yasa teklifinin ilk aşamada 8 madde olarak hazırlandığı ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Yasada sadece EYT ile ilgili düzenlemeler yer alsın” talimatının ardından 5’e düşürüldüğü öğrenildi.

İŞTE TEKLİFİN MADDELERİ

EYT yasa teklifinin ilk maddesinde, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlar için sosyal sigorta prim teşviki yer alıyor. İkinci maddesinde, yaş sınırı olmadan prim gün ve yılını dolduran 9 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlara emekli olması, üçüncü maddesinde ise taşeronlardan kamu sektörüne geçenlerin emekliliğinin isteğe bağlı olması bulunuyor.

AK Parti kurmayları, “Taşeronların kamu sektörüne geçtikten sonra emeklilik zorunluluğu vardı, ancak onu isteğe bağlı hale getirmeye karar verdik. Öncekiler illa bizi emekli edin diyordu, kamudaki çalışanlar da bizi emekli etmeyin diyorlar” dediği elde edilen bilgiler arasında.

2 HAFTA İÇERİSİNDE TAMAMLANMASI BEKLENİYOR

Pazartesi günü Meclis Başkanlığı’na sunulması beklenen EYT yasa taslağı daha sonra Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek. Daha sonra Meclis Genel Kurulu’nda oylanarak yasalaşacak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasına sunulacak. EYT yasası Şubat ayı içerisinde Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Tüm bu aşamaların yaklaşık 2 hafta içerisinde tamamlanması bekleniyor. EYT yasasının yürürlüğe girmesi ile emeklilik için müracatlar başlayacak.

Staj ve çıraklık mağdurları EYT'den yararlanabilecek mi?

Milyonlarca staj ve çıraklık mağduru birçok mecrada yetkililere seslenerek staj ve çıraklık sigortasının başlangıç sayılmasını ve düzenlemeden yararlanmayı talep ediyor. Gün geçtikçe sesleri daha çok yükselen ve büyüyen bir kitlenin görmezden gelinip gelinmeyeceği merak konusu olurken EYT maddelerinde staj ve çıraklıklara değinilmemesi de tepki çekti. Bakanlığın seçim öncesi milyonlarca staj ve çıraklık mağdurunu da memnun edecek bir çalışmada bulunması bekleniyor.

Kaynak: Hürriyet