4447 ve 5510 sayılı yasalar başta olmak üzere, ABO (Aylık Bağlama Oranları), BES  (Bireysel Emeklilik Sistemi), GSS (Genel Sağlık Sigortası), Kıdem Tazminatları, Staj ve Çıraklık Süreleri, Kadınlarda Doğum Borçlanması vb. gibi, çalışanlar tarafından daha önceki yıllarda elde edilmiş ve kazanılmış haklarının kaybına karşı mücadele eden Emekleri Yasalara Takılanlar Derneği (EYTADER) emeklilik mağduriyetlerinin son bulması adına çalışmalarına devam ediyor. 

EYTADER Başkanı Nalan Esmeray öncülüğünde, 24 Eylül Pazar günü İstanbul Maltepe'de 5000 prim günü kısmi emeklilik, intibak, ABO, Bağ-Kur tescil ve ihya, staj ve çıraklık sigortası, doğum borçlanması, 4-C askerlik borçlanması, 2000-2001-2002 dönem TSK ve EGM istirakçilerinin askerlik ve sivil okul borçlanması, 5510 sayılı kanun istirakçileri ve 2000 sonrası SGK mağdurları başta olmak üzere birçok emeklilik mağduriyetinin çözümü adına toplanacak. 

EYTADER, tüm mağdurlara mikrofon uzatılacak olan toplantıyı şu sözlerle paylaştı: 

Emekleri Yasalara Takılanlar Derneği olarak SGK'dan ve yasalardan kaynaklanan tüm mağduriyetleri tek çatı altında toplayarak, yasa koyucularla, mağdurlar arasında köprü görevi görmek üzere mücadele ediyoruz.

EYT diye bilinen ve yasanın geri işletilerek yaratılan hak kaybı düzenlenerek yaş şartı kaldırıldı fakat EYT çözüldü diyemeyiz. Çünkü geride 5000 prim şartı ile iş akdimizin kabulü olacağını düşünerek borçlanan, kredi çeken, işten çıkarılarak yeniden yaratılan bir mağduriyet oluşturuldu.

Ayrıca 99 öncesi kadınlarda 50,erkeklerde 55 yaş olan kısmi emeklilik yaş şartı düzeltilmedi. 99 öncesi defterlerin kapatılması için tüm mağduriyetlerin çözülmesini, işe giriş akdimizin dikkate alınmasını istiyoruz.

Eskiyen, insanları mağdur etmeye devam eden yasaların günümüz şartlarında uygulanması ve düzenlenmesi talebimizdir.

BAĞ-KUR mağduru olan tescil, prim eşitleme ve ihya bekleyen, öz evlatların sesinin duyulmasını, hak kayıplarının giderilerek, yüzlerin güldürülmesini istiyoruz. Esnafınıza sahip çıkın diyoruz.

Ülkemize yakışmayan yasalara, yamalı bohçaya dönen SGK sistemine düzenleme yapılarak, daha refah ve insanca yaşam hakkı istiyoruz. Bizler ülkemizde mağduriyet kalmasın, insanlar huzurlu, mutlu bir yaşam sürsün, emeklilik döneminde de kimseye muhtaç olmayacak şekilde hayatını idame ettirsin istiyoruz.

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan Taksim'de: Bu meydanın normalleşmesini istiyoruz HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan Taksim'de: Bu meydanın normalleşmesini istiyoruz

Bizler 4A,4B,4C olarak değerlendirilmek, her kurum için ayrı yasalara tabii olmayarak yasa karmaşasından kurtulmak istiyoruz. O nedenle tüm statülerde tek SGK diyoruz ve bunu SGK olarak tek çatıda toplayan ama ayrı ayrı yasalara tabii olanlar olarak talebimizi yasa koyuculara iletiyoruz.

Staj ve çıraklık sigortası, SGK öncesi doğum borçlanması gibi yurtdışında yaşayan vatandaşlara hak görülen, kendi vatanında yaşamayı seçen kişilere bu hakkın verilmemesi kabul edilemez.

Hepimizin özgürce yaşaması için kendi canını yok sayan TSK ve EGM mensuplarının 2000- 2001 ve 2002 dönemlerinin mağduriyetlerinin giderilmesi boynumuzun borcudur. SSK ve Bağ-Kur'lulara verilen askerlik borçlanmasının 4-C'lilere verilmemesi anayasal eşitlik şartına aykırıdır.

2000 sonrası emekliler için intibak ve ABO düzenlemesi emekliler arasındaki sosyal adalet için gereklidir. Tektir gayemiz, birliktir çaremiz diyerek tüm mağduriyetlerin bitmesi için yılmadan, yorulmadan mücadelemize devam edeceğiz.