Anadolu'nun farklı illerinde bulunan ahşap direkli ve kirişli camiler UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde alındı.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla, Konya Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Eskişehir Sivrihisar Ulu Cami, Kastamonu Kasaba Köy Mahmut Bey Camii ile Ankara Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Camii ve Afyonkarahisar Ulu Cami, Dünya Mirası ilan edildi.

Komitenin geçtiğimiz gün gerçekleştirilen toplantısında Gordion Antik Kenti de Dünya Mirası olarak kabul edilmiş, Türkiye'nin 20. kültür varlığı olarak listeye alınmıştı.

Türkiye'nin ilk seri kültürel varlıkları

Kültür ve Turizm Bakanlığınca UNESCO'ya "Anadolu'nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Direkli ve Kirişli Camileri" adıyla iletilen tarihi camiler komitenin dün yapılan toplantısında kabul edildi. Böylece tarihi camiler Türkiye'nin Dünya Mirası Listesi'ndeki ilk seri kültürel varlıkları oldu. 

Farklı şehirlerde bulunmalarına rağmen ortak özelliklere sahip olan ve Anadolu yaşantısından izler taşıyan bu camiler Anadolu'daki ahşap destekli camilerin erken örneklerini Orta Çağ'dan günümüze yansıtıyor.

Hipostil planlı anıtsal ahşap cami tipolojisinin, döneminin Anadolu'daki en önemli temsilcilerinden olan bu camiler, sahip oldukları ahşap oymacılığı sanatının örnekleriyle de öne çıkıyor.

Tarihi camiler kapıları, minberleri, sütun başlıkları, tavan kirişleri ve konsollarında özenli ahşap işçiliği ile büyük önem taşıyor ve öne çıkıyor.

Ustaların isimlerinin kayıtlı olduğu kündekari tekniğindeki ahşap minberleri ve "Kalem İşi" adı verilen bezemeleriyle bu tarihi camiler, olağanüstü bir marangozluk becerisi ile estetik anlayışı da sergiliyor.,

Bu cuma vizyonda hangi filmler var? Bu cuma vizyonda hangi filmler var?

Konya Beyşehir Eşrefoğlu Cami

Eskişehir Sivrihisar Ulu Cami

Kastamonu Kasaba Köy Mahmut Bey Camii

Ankara Ahi Şerafeddin (Arslanhane) Camii 

Afyonkarahisar Ulu Cami