Yaklaşık 4 milyon insanı ilgilendiren EYT düzenlemesinde sona yaklaşıldı. 

Geçtiğimiz hafta düzenlenen Bütçe Görüşmeleri'nde EYT konusu gündeme gelmişti. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT düzenlemesi hakkında görüşmelerin devam edildiği ve işveren tarafıyla da konuşulduğundan dolayı düzenlemenin netleşmesinin uzadığından bahsetmişti. Yarın düzenlenecek olan kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT düzenlemesine yön vermesi de bekleniyor.

BAKAN BİLGİN'İN EYT AÇIKLAMASIN ÖNE ÇIKAN 4 VURGU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin TBMM'de Bakanlığın bütçe görüşmeleri için konuşma yaparken EYT'lilerin merakla beklediği açıklamayı yaptı. Bakan Bilgin'in açıklamalarından öne çıkanlar madde madde şöyle:

  • EYT yasa tasarısını Ocak ayı gelmeden Meclis'e getirmeyi planlıyoruz
  • EYT düzenlemesi en kapsamlı şekilde olacak
  • İşçi-işveren herkes dinlenecek
  • Yaş şartı kalktığı zaman emeklilik için 1,6 milyonu aşkın hak sahibi var

EYT YASASI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Uzun süredir beklenen EYT düzenlemesinde son düzlüğe girildi. Ancak Bakanlık, düzenlemenin ardından özel sektör ve kamuya yansıyacak yükün değerlendirilmesine devam ediyor.

EYT İÇİN GÖZLER 26 ARALIK'A ÇEVRİLDİ

Yılın son Kabine Toplantısı 26 Aralık 2022 tarihinde düzenlenecek. Eğer Aralık ayının ilk Kabine Toplantısı'nda sonuç çıkmazsa bu tarihte hem asgari ücret hem de EYT şartları için açıklamanın gelmesi bekleniyor.

EYT'DE YAŞ SINIRI OLACAK MI?

Bakan Bilgin ve Bakan Nebati'nin görüşmeleri devam ederken ortaya EYT'de yaş sınırı olacağı iddiası gündeme bomba gibi düştü. Emekli olmak için bir kez daha yaş sınırına takılmak istemeyen EYT mağdurları sosyal medya hesaplarından EYT'de yaş şartı iddiasına tepki göstererek konuyu gündemde tutmaya devam ediyor. Ancak EYT düzenlemesinde son sözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek. 

EYT YASASI İLE KESİNLEŞEN 3 MADDE

Türkiye'nin finansmana erişim sorunu var mı? Bakan Şimşek'ten kritik mesaj! Türkiye'nin finansmana erişim sorunu var mı? Bakan Şimşek'ten kritik mesaj!

EYT yasası ile emekli olmak için artık kesinleşen 3 madde bulunuyor:

  1. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişinin olması
  2. Prim gününün tamam olması
  3. Sigortalılık süresinin dolmuş olması

YAŞ ŞARTI KALKARSA EYT'LİLER NASIL EMEKLİ OLUR?

SSK'da 5.000 prim gününü doldurmuş, 8 Eylül 1999 düzenlemesi öncesinde sigorta girişi olan kadınlarda 20 yıl erkeklerde ise 25 yıl sigortalılık süresi bulunuyordu. Bağ-Kur'da ise sigortalılık süresi sabit olmak üzere kadınlar için 7.200 gün erkekler için ise 9.000 gün prim şartı bulunuyor.

Sigortalılık süresi kadınlarda 8 Eylül 2019 tarihinde doldu. Erkeklerde ise bu süre, 8 Eylül 1999'ta sigorta girişi olan son erkekte 8 Eylül 2024'te dolacak.