Geçtiğimiz günlerde EYT ile ilgil Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı açıklama yapmıştı. Düzenlemenin Aralık ayında Meclis'e sunulacağını ve 1 buçuk milyon kişinin bu düzenlemeden faydalanacağını açıklamıştı. 

5000 ve kısmi emeklilik mağdurları talep değil haklarını istiyor! 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları talep değil haklarını istiyor!

5 YILLIK SÜREYE DİKKAT!

EYT'lilerin eksik primlerini tamamlamaları için birçok yöntem bulunuyor. Bunlardan biri de hizmet tespit davası. Geçmişte sigortasız çalışanlar ya da primleri yatırılmayanlar bu yola başvurabiliyor.

Hizmet tespit davalarında 5 yıllık hak düşürücü süre bulunuyor. Sigorta yapılıp primlerin yatırılmadığı ya da müfettiş incelemesi ile delillendirilen durumlarda bu süre işlemiyor.

Ayrıca sigortasız çalıştırıldığı işyerinde daha sonra sigorta yapılan işçiler de 5 yıllık süreye bakmadan geriye doğru tescil davası açabiliyor. Hizmet tespit davalarında çalışılan dönemle ilgili deliller çok önem kazanıyor.

EN KOLAY YOL BORÇLANMA

Yıl şartını tamamlayıp prim günü eksiği olanlar eğer şartları sağlıyorsa borçlanma da yapabiliyor. Borçlanma imkanı sadece askerlik ve doğumlarla sınırlı değil.

Doktora veya uzmanlık öğrenim dönemi, avukatlık stajı, yurt dışındaki görev, grev ve lokavtta geçen süreler de borçlanılabiliyor. Gurbetçiler de yurt dışı borçlanması yapabiliyor.

Sigortalı olmadan önceki askerlik, avukatlık stajı gibi süreler için borçlanma yapılması başlangıç tarihini de geriye çekiyor. Ayrıca stajdan sonra doğum yapan anneler de bu süreleri borçlanabiliyor. (Kaynak:Takvim)