Uzun süredir emekli olabilmek için mücadele gösteren EYT'liler, geçtiğimiz günlerde Meclis'e onayın gelmesi ve Cumhurbşakanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birçok vatandaş emekli oldu. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan ve prim gününü tamamlayan vatandaşlarda yaş şartı aranmadane emekli olabildi. Ancak bu gelişmesinina ardından birçok mağduriyette günyüzüne çıkmış oldu. Askerlik borçlanması, doğum borçlanması ve prim günü borçlanması gibi konularda mağduriyet yaşayan vatandaşlar da bulunuyor. Bu bağlamda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önemli açıklamada bulundu. 

EYT'DEN KİMLERİN YARARLANACAĞI BELLİ OLMUŞTU

SGK'nın EYT Genelgesi yayımlamasıyla emekli edilen kamu personeli'de EYT'den emekli olabilecek. Askeri memur, subay, gedikli erbaşlar hakkında ahlak noktasında hüküm, yetersizlik, disiplin nedenleriyle sicilleri veya askeri mahkemelerce verilecek kararlar üzerine yasanın yayımlandığı 3 Mart ve sonrasında işten ayrılması durumunda emeklilik hakkından yararlanılabilecek.

Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale! Çok sayıda gözaltı var... Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale! Çok sayıda gözaltı var...

Emeklilik hakkını elde eden EYT'liler için kadın ve erkek personelde 25 yıl hizmet koşulu belirlendi. Hizmet süresi 25 yıldan az olanlar için toplam ödeme işlemi (prim iadesi) gerçekleştirileceği belirtildi.

SSK, BAĞ-KUR, EMEKLİ SANDIĞI BORÇLANMALARI

Kamu çalışanı olarak iş hayatını sürdüren ve uzun süredir primi ödenen ancak EYT kapsamında borçlananlar için ise detaylar belli oldu. Buna göre, 2001 yılında Emekli Sandığı Kanunu'na tabi işe çalışmaya başlayan memur 1996-1997 tarihleri arasında 16 ay askerlik süresini borçlanması durumunda, borçlanılan bu süre toplam hizmet süresine dâhil edilecek, sigortalılık başlangıç tarihini öne çekmeyecek. Ancak, borçlanılan süre hizmet döküm programında ilk defa iştirakçi olduğu 22 Ocak 2001 tarihinden borçlanıldığı (1 yıl 6 ay) süre kadar geriye doğru yazılarak görüntülenecek.

Kısacası; SSK'lı olarak 3600 günle, Bağ-Kur şartlarında da 5400 günle emeklilikte aranan yaş şartı devam ediyor. Bu nedenle prim günü 3600'ün üzerinde SSK'lı kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabilecek.

5400 prim günü koşuluyla kadınlar 56, erkekler 58 yaşında emekli olabilecek. SGK Genelgesi'nde de kısmi emekliliğe ilişkin, "3 Mart tarihinden sonra talepte bulunan sigortalıların kademeli yaş dışında 15 yıl sigortalılık sigortası ve 3600 prim ödeme gün koşulunu yerine getirdiklerinde yaşlılık aylığından yararlanabilecek" denildi