Memur emeklilerinin hakları Meclis'te! Memur emeklilerinin hakları Meclis'te!

Bilindiği üzere EYT yasası 8 Eylül 1999 öncesine düzenleme getirilerek yasalaştırılmıştı. Anca 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları bu yasaya dahil edilmediklerini ve konunun tam olarak çözüme kavuşturulmayıp, insanların mağdur edildiğini düşünmektedirler. 8 Eylül 1999 öncesi kazanılmış ancak iade edilmeyen, tüm hakların iade edilmesi için çaba sarfediyor. Peki, EYT'ye 5000 ve kısmi emeklilik mağdurlarının hakları geri verilecek mi?

1999 öncesi sonrası 2000 2008 arası yeni EYT emeklilik tablosu geldi! Kısmi,  kademeli tüm formüller değişti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 5000 prim gününü tamamlamış ve prim gününün doldurmaya yaklaşan binlerce mağdur vatandaş borçlanarak prim gününü tamamlamaya çalıştı. Ancak yasanın revize edilip prim gün sayısında artışın ardından, mağdurlar, sosyal medya platformlarından yaptıkları çalışmalarda, 8 Eylül 1999 öncesi kazanılmış ancak ötelenmiş tüm hakların iadesini istiyor. 

KISMİ EMEKLİ NE KADAR MAAŞ ALIYOR?

EYT'den prim gününü dolduramayıp bu haktan yararlanamayanlar için kısmi emeklilik getirilmişti. Merkez Bankası tahminine göre Temmuz-Aralık döneminde enflasyonun yüzde 35.25'e yükselmesi durumunda 7.500 lira olan en düşük emekli aylığı 10.143 liraya yükselecek. Kısmi emekli olan da bu tutarda aylık ücret alacaklar.

5000 PRİM GÜNÜNÜ DOLDURANLAR EYT'DEN FAYDALANABİLECEK Mİ?

30 Ocak günü Meclis'e gelen EYT düzenlemesi ile 5000 prim Meclis'te konuşulmasına rağmen çalışma başlatılmadı. Yürürlükte olan mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı aranan şartlar arasında.

EYT şartları 1999 yılı öncesine dönerse 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50 ila 55 yaş şartını sağladıklarında emekli olma hakkı kazanacak.

5000 VE KISMİ EMEKLİLİK GELECEK Mİ?

EYT yasasından faydalanamayan 5000 ve kısmi emeklilik mağduru olan vatandaşlar, küçük farklar ya da ani yasa düzenlemeleri yüzünden, şartları yerine getirdikleri halde emekli hükümet tarafından emekli edilememektedirler. Bu durumun kabul edilemeyeceğini söyleyen vatandaşlar, EYT'nin tam anlamıyla çözülerek haklarının koşulsuz şartsız iade edilmesini istemektedirler. Emeklilik haklarının önündeki engellerin kaldırılmasını talep eden 5000 ve kısmi emeklilik mağduru olan vatandaşlar daha fazla mağduriyet yaşamak istemiyor. Kısa süre önce yapılan Kabine Toplantısı'nda emeklilere verilecek olan tek seferlik ikramiye konuşulurken 5000 ve kısmi emeklilik mağdurlarının gündeme gelmemesi tepki çekti. 5000 ve Kısmi Emeklilk mağdurları sosyal medyadan Tag etkinlikleri düzenleyerek hükümetten kendileri içinde adımlar atılmasını talep ediyor.