Mart ayında kartlı ödemelerde büyük artış! 1,2 trilyon liraya yaklaştı Mart ayında kartlı ödemelerde büyük artış! 1,2 trilyon liraya yaklaştı

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM'de basın mensuplarının EYT'ye ilişkin yasa teklifine yönelik sorusuna, "İnşallah pazartesi günü EYT ile ilgili teklifimizi Meclis Başkanlığımıza sunacağız. Bu konuda pazartesi günü saat 11.00'de bir basın açıklamasıyla da EYT düzenlemesinin neleri ihtiva ettiğini, nasıl bir kapsam içerisinde olduğunu kamuoyuna duyuracağız." yanıtını verdi.

Uzun süren hak mücadelelerinin ardından emeklilik hakkına kavuşan EYT'liler nasıl emekli olabileceklerini ve sürecin nasıl işleyeceğini araştırmaya başladı.

Emeklilik için gün sayan EYT mağdurları hangi şartlarda emekli olabileceğini de merak etmeye başladı. İşte EYT düzenlemesinde en çok merak edilen sorular ve cevapları...

EYT düzenlemesi kimleri kapsıyor?

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olup prim gün sayısını dolduran vatandaşlar yaşa bakılmaksızın emeklilik hakkı elde edecek.

EYT'den kaç kişi yararlanacak?

Pazartesi günü Meclis'e sunulması beklenen EYT düzenlemesinden 2 milyon 250 bin kişinin yararlanması bekleniyor.

Çalışmaya devam eden EYT'liler ne yapacak?

Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek olanlar için sosyal sigorta prim teşviki getirilecek.

EYT'liler hangi şartlarda emekli olacak?

Şubat ayında Meclis'e sunulması beklenen EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigorta girişi yapılmış ve prim yatırmış sigortalıları kapsıyor.

Bu düzenlemeye göre SSK'da kadınların 20 yıl erkeklerin ise 25 yıllık bekleme süresi devam ediyor. Ancak bu sürelerde çalışmış olma şartı aranmazken sigorta girişinin yapılmasından itibaren geçen zamana bakılacak.

Prim şartında ise SSK'da 8 Eylül 1999 öncesinde geçerli olan 5000 gün şartı aranacak. 

Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kapsamında çalışan vatandaşlar ise kadınlarda 7200, erkeklerde ise 9000 gün şartının tamamlanması gerekiyor. 

Bu üç kurum için ortak olan şart ise EYT kapsamında yaş sınırı bulunmaması. 

EYT'de şartlar değişir mi ?

EYT düzenlemesi taslak aşamasında olduğundan ötürü Meclis'e geldiğinde önergelerle değişiklik teklifleri gelmesi olası.

Kısmi emeklilik olacak mı?

EYT düzenlemesi taslağında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda kısmi emeklilik şartları korunmaya devam ediyor. SSK'dan emekli olacaklar için ise 3600 gün prim ödenmiş olması yeterli olacak.

Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da ise 5400 gün prim ödenmesi gerekiyor.

Patronlara destek olacak mı?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, İşverenlerin kıdem tazminatı ödemede güçlük çekmemeleri için Kredi Garanti Fonu destekli bir kredi paketini devreye alacak.