stanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, bir önceki celse tutuklanan Fadıl Akgündüz, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Akgündüz'ün yeğeni tutuklu sanık Mehmet Salih Obut ile çok sayıda müşteki ve taraf avukatının da hazır bulunduğu duruşmada, bir önceki celse açıklanan mütalaaya karşı tarafların beyanları alındı.

Bazı mağdurların avukatı Kadir Buz, sanıkların örgütlü bir şekilde yüksek kira vaadiyle ortada olmayan bir binadan taşınmazlar satarak arkalarında çok sayıda mağdur bıraktıklarını anlatarak, Maldivler'de "hayali tatiller satan" sanıkların en üst hadden cezalandırılmalarını istedi.

Avukatlardan Yaşar Metehanoğlu, sanıkların bugüne kadar mağduriyet giderici herhangi bir faaliyette bulunmadıklarını ve örgütlü dolandırıcılık suçunu işlediklerini söyledi.

Sanık Fadıl Akgündüz'ün savunmasında, "Beni tahliye ederseniz zarar ziyanı karşılayacağım" demesi üzerine tahliye edildiğini anlatarak, sanığın tahliyeden sonra şirketin hissesinin yüzde 99’unu ablasına yüzde 1'ini eniştesine devrettiğini söyledi.

Sanık Akgündüz de savunmasında 2 kez tutuklandığını anlatarak, önceden verdiği ifadelerin arkasında olduğunu dile getirdi.

Suçsuz olduğunu öne süren Akgündüz, "Benim sabıka kaydım temiz. Beraatimi talep ediyorum." dedi.

Fadıl Akgündüz'ün yeğeni olan tutuklu sanık Mehmet Salih Obut, hiçbir müşteriye satış yapmadığını ve sözleşme düzenlemediğini savunarak, "Sadece boş zamanlarda prosedür gereği evrakları imzaladım. Dolayısıyla şikayetçileri tanımam. Ailem ve birçok yakınımız bu devre mülklerden çok sayıda aldık. Ailem bu devre mülkler için bir dairesini takas olarak verdi. Biz de mağduruz. Projenin sahibi Fadıl Akgündüz’dür. Bu şirkette herhangi bir dolandırıcılık eylemi olduğunu görseydim ilişkimi keserdim." ifadelerini kullandı.

Karar

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Fadıl Akgündüz'ü 601 müştekiye karşı "tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçundan 2 bin 504 yıl 2 ay hapis ve 12 milyon 20 bin lira adli para cezasına çarptırdı.

Sanıklardan Mehmet Salih Obut'u aynı suçtan 2 bin 450 yıl ve 11 milyon 760 bin lira para cezası veren heyet, sanıklar Avniye Obut ve İbrahim Obut'un da yine aynı suçtan 2 bin 445 yıl onar ay hapis ve 11 milyon 740'ar bin lira adli para cezasına çarptırılmasına hükmetti.

Tutuklu sanıklar Fadıl Akgündüz ve Mehmet Salih Obut'un bu hallerinin devamına karar veren heyet, diğer sanıklar Avniye ve İbrahim Obut hakkındaki tutuklamaya yönelik yakalama emrinin devamını kararlaştırdı.

İstanbul'da binlerce kişi İsrail’in Gazze saldırılarını protesto etti İstanbul'da binlerce kişi İsrail’in Gazze saldırılarını protesto etti

Heyet, sanıklar Birsen Akgündüz, Nurdan Atağan, Fidan Kılbaş, Mehmet Fatih Obut, Hüseyin Yiğit ve Bilgihan Kurtoğlu'nun tüm suçlardan beraatlerine hükmetti.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, Caprice Gold Bayrampaşa ön ödemeli devre mülk ve Caprice Gold Maldivler ön ödemeli devre tatil projeleri kapsamında 349 kişiden para toplandığı ancak sözleşme hükümlerinin yerine getirilmediği belirtilmişti.

Her iki projenin de tamamlanmadığı, müşterilerin mağdur edildiği ve paralarının geri ödenmediği ifade edilen iddianamede, sanıkların 349 müştekiye yönelik "nitelikli dolandırıcılık" suçundan 698 yıldan 2 bin 443 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Bu iddianamenin haricinde, aynı sanıklar ve aynı eylem yönünden hazırlanan birden fazla iddianame bu davayla birleştirilmiş ve birleşen dosyalarla birlikte davadaki sanık sayısı 10'a, mağdur sayısı da 614'e çıkmıştı.

Akgündüz tutuklanmıştı

Davanın 27 Ocak'ta görülen duruşmasında esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Fadıl Akgündüz'ün "nitelikli dolandırıcılık" suçundan 1842 yıldan 6 bin 140 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti.

Sanıklardan Mehmet Salih Obut'un aynı suçtan 1803 yıldan 6 bin 10 yıla kadar hapsi istenilen mütalaada, sanıklardan Avniye Obut ile İbrahim Obut için ayrı ayrı 1800 yıldan 6 bin yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

Mahkeme, sanıklar Fadıl Akgündüz ve Mehmet Salih Obut'un, talep edilen cezaların üst sınırı ve kaçma şüphelerini göz önünde bulundurarak tutuklanmalarına karar vermiş, Avniye Obut ve İbrahim Obut hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına hükmetmişti.