Uzun süredir kadroya geçmeyi bekleyen sözleşmeli çalışanlar arasında Diyanet fahri Kur’an kursu öğreticileri de bulunuyor. Sayıları 25 bini bulan fahri Kur’an kursu hocaları kendilerine verilen kadro sözünün bir an önce tutulmasını beklerken maddi ve manevi sıkıntılar yaşıyor. 

Kadrolu meslektaşlarıyla aynı görevi yapmalarına rağmen kadrolu hocalardan yüzde 70-80 oranında daha az maaş alan ve sigortaları da ayda sadece 10-13 gün olarak yatırılmakta olan Diyanet fahri Kur’an kursu öğreticileri yaşadıklarını haksızlık olarak nitelendiriyor. Diyanet fahri Kur’an kursu öğreticileri bu haksızlığın bir an önce giderilmesini ve kadroya geçmeyi talep ederek yetkililere sesleniyor. 

Fahri Kuran kursu öğreticileri, görev yerleri değişmemesine rağmen iki yılda bir sınav ve mülakata girmeleri, yetersiz maaşlar ve işsizlik ücreti alamamaları, diğer Kur-an kursu öğreticileriyle eşit haklara sahip olmamalarından şikayetçi olarak uzun süredir kadroya alınmak için yetkililere sesleniyorlar. 

''10 yıldır bir bizler görülmedik''

Birçok mecrada taleplerini dile getiren Fahri Kur'an Kursu öğreticileri Platformu seçim öncesinde yaptığı yazılı açıklamada artık icraat görmek istediklerini belirterek, "10 yıldır bir bizler görülmedik. Bizlerin de kadro talebini karşılamaları için daha ne yapmalıyız. Tek çare hukuki sürece gitmek bu kaldı, yapmadığımız toplu davalar açmayı düşünüyoruz. İnşallah buna gerek kalmadan seçimden önce devletimiz, 25 bin Fahri Kuran Kursu Öğreticinin kadro talebini de karşılar diye umutla beklemekteyiz" ifadelerine yer vermişti. 

Türk Diyanet Vakıf-Sen mücadele edeceğini açıkladı!

Türk Diyanet Vakıf-Sen de Diyanet fahri Kur’an kursu öğreticilerinin kadroya alınmaları için çalışmalarını sürdüyor. Birçok alanda çalışmalar yürüten Türk Diyanet Vakıf-Sen, kadroya alınmayı bekleyen fahri Kur'an kursu öğreticileri hakkında şu açıklamalarda bulunuyor:

Ülkemizin dört bir yanında halen görevde olan ve geçmiş dönemlerde Fahri Kur’an Kursu Öğreticiliği yapan hocalarımız Sendikamızı ziyaret ettiler.

Kadro taleplerini dile getirmek için Ankara’da ziyaretler gerçekleştireceklerini ifade eden Fahri Kur’an Kursu Öğreticilerimiz, ilk ziyaretlerini Türk Diyanet Vakıf-Sen’e yaptıklarını ifade ettiler.

Yıllardır Diyanet İşleri Başkanlığında Kur’an’a ve milletimize hizmet ettiklerini ve kadroya geçmeyi beklediklerini söyleyerek, desteklerinden dolayı Türk Diyanet Vakıf-Sen’e teşekkür ettiler.

Genel Başkanımız Nuri Ünal, fahri Kur’an kursu öğreticilerine; ülkemizin dört bir yanından Ankara’ya Sendikamıza hoş geldiniz diyerek şunları söyledi:

Öncelikle geleceğimiz yavrularımıza ve yetişkin vatandaşlarımıza yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’i, dinimiz İslam’ın emir ve yasaklarını, anne baba sevgi ve saygısını öğreten ve örnek olan Fahri Kur’an Kursu Öğreticilerimiz kadroyu hak etmektedirler.

Sözleşmeli çalışanların kadroya geçişi için düzenlenen ve TBMM’de kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlanacak olan Kanun’a Vekil İmam-Hatip ve Vekil Müezzin-Kayyımların kadroya geçirilmesi sağlanmıştır.

Kanunun hazırlanması, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ile Genel kurulda görüşülmesi sırasında, Fahri Kur’an Kursu Öğreticilerimizin de kadroya geçirilmesi için, Sendika ve Türkiye Kamu-Sen olarak gerekli girişimlerde bulunduk. İnşaallah kadro alınıncaya kadar da mücadelemiz sizlerle birlikte sürecektir.  

Taşeron, KİT ve belediye şirket işçilerinin kadro talebi Meclis'e taşındı! Taşeron, KİT ve belediye şirket işçilerinin kadro talebi Meclis'e taşındı!

''Emeğinizin karşılığını alabilmenizi bizler de gönülden istiyoruz''

Diyanet-Sen genel Genel Başkanı Ali Yıldız şu açıklamalarda bulundu: 

Fahri ve vekil hocalarımızın kadroya geçirilmesi konusunda sendikamız kurulduğu günden beri çaba sarf eden bir sendika. Nitekim bu çabalar sonucu çeşitli tarihlerde fahri ve vekil hocalarımız kadroya alındı. 2004’te Diyanet-Sen’in yetkiyi almasının ardından o zamanın Başbakanı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan ilk görüşmeye Rahmetli genel başkanımız Ahmet Yıldız, fahri hocalarımızı da yanına alarak gitmiş ve görüşme sonucu fahri ve vekil hocalarımız kadroya alınmıştır. Sizlerin sorunlarının farkındayız. Emeğinizin karşılığını alabilmenizi bizler de gönülden istiyoruz. Yıllardır çeşitli nedenlerle ataması yapılamadığı halde özveri ile çalışan Fahri Kur’an Kursu Öğreticilerimize sendikamız her konuda destek olmuş gerek atamalarının yapılması gerekse ücretlerinin yükseltilmesi konusunu toplu sözleşmeye, KİK ve KPDK’ya taşıyarak bu konuda girişimlerde bulunmuştur. Sözleşmelerin ve vekillerin kadroya alınacağının açıklanması üzerine hemen ‘sıra fahrilerde’ açıklamasını yaptık. Sizlerin yanındayız ve kadro talebinizi gerek basın yoluyla gerek sosyal medya yoluyla gerekse siyasilerle ve kurum yetkilileri ile görüşmelerimizde sizlere kadro verilinceye kadar dile getirmeye devam edeceğiz.

Diyanet-Sen genel Genel Başkanı Ali Yıldız'ın açıklamalarının üzerinden aylar geçmesine rağmen Diyanet fahri Kur’an kursu öğreticilerinin kadroya geçip geçmeyeceği hakkında herhangi bir açıklamada bulunulmadı. Uzun zamandır kadroya geçerek aynı işi yaptıkları kişilerle eşit şartlara sahip olmak isteyen Diyanet fahri Kur’an kursu öğreticileri birçok mecradan yetkililere seslenerek kadro taleplerini yineliyorlar.

Fahri Kur’an Kursu Öğreticiliği Şartları nedir? Kimler Kur’an Kursu Öğreticisi Olabilir?

1.657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48’ inci Maddesinde belirtilen şartları taşımak,

2.Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 5’inci maddesinin (b) bendinde belirtilen “Ortak Nitelik” şartını taşımak,

3.İmam-Hatip Lisesi, İlahiyat Önlisans veya İlahiyat Fakültesi düzeyinde dini öğrenim mezunu olmak.

4.Kur’an kursu öğreticiliği yapmaya mani bir engeli bulunmamak,

5. KPSS (DHBT) puanı 50 veya üzeri olmak,

2000-2001 ve 2002 devresi astsubayların borçlanma mağduriyeti Meclis'e taşındı! 2000-2001 ve 2002 devresi astsubayların borçlanma mağduriyeti Meclis'e taşındı!

6. KPSS (DHBT) puanı 50 veya üzeri alan yeterli sayıda müracaatçı bulunmadığı takdirde, KPSS (DHBT)’ye girmiş olmak,

7. 4-6 Yaş grubu Kur’an kursları için; 3. maddede belirtilen dini öğrenim düzeylerinden birine sahip olmakla birlikte çocuk gelişimi alanında lise, önlisans veya lisans mezuniyeti diploması yada 19.01.2017 tarihinden önce alınmış sertifika yada kurs bitirme belgesine sahip olanlar hariç, Okul Öncesi ve Çocuk Gelişimi Eğitim Kurs Proğramı (380 saat) bitirme belgesine sahip olmak.

8.Kur’an Kurslarında halen faal olarak görev yapan geçici öğreticiler ile daha önce yapılan mülakatlara katılıp başarılı olanların tekrar görev alabilmeleri için yapılacak olan bu mülakata mutlaka katılmaları gerekmektedir. Başarılı olanlar İlgili eğitim öğretim döneminde  görevlendirilecektir.