Uzun süredir kadroya geçmeyi bekleyen sözleşmeli çalışanlar arasında Diyanet fahri Kur’an kursu öğreticileri de bulunuyor.

Sayıları 25 bini bulan fahri Kur’an kursu hocaları kendilerine verilen kadro sözünün bir an önce tutulmasını beklerken maddi ve manevi sıkıntılar yaşıyor. 

Hayatlarını çocuklara Kuran-ı Kerim öğretmek, İslam'ın emir ve yasaklarını aşılamak için adayan fahri Kur’an Kursu öğreticileri, kendileriyle aynı görevi yapanlarla haklarının eşit olmamasından yakınıyor.

2018 yılında verilen kadro sözünün tutulmasını bekleyen fahri Kur'an kursu öğreticileri; İHL, önlisans veya lisans ilahiyat fakültesi mezunu KPSS + DHBT sınavlarından en az 60 puan alıp mülakata hak kazanan, mülakatı da geçerek göreve gelen Diyanet personelleri olduklarını belirtiyor.

Kadrolu öğreticiler ile aynı şartları taşıyıp aynı aşamalardan geçerek göreve gelmelerine rağmen hiçbir sosyal ve özlük hakka sahip olmayan fahri Kur'an kursu öğreticileri aldıkları ücretin de 1/3 oranında olduğunu ifade ediyor. 

Fahri Kur'an kursu öğreticilerinin kadro ve özlük haklarında düzenleme yapılacak mı?

Cumhuriyet Halk Partisi Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, yazılı soru önergesi sunarak konuyu Meclis'e taşıdı.

Tahtasız'ın soru önergesinde şu ifadelere yer verildi: 

TBMM kürsüsünden destek: Kursiyer teğmenler, sözleşmeli erler, KHK, mülakat... TBMM kürsüsünden destek: Kursiyer teğmenler, sözleşmeli erler, KHK, mülakat...

Fahri (geçici) Kuran Kursu Öğreticileri 657'ye tabi olacak şekilde Diyanet bünyesinde yılda iki kez kış ve yaz dönemi olmak üzere KPSS, DHBT sınavlarının ardından mülakat puanları ile ve belirli belgeleri de ibraz ederek istihdam edilmektedir. Fahri Öğreticiler, aylık 8-9 günlük sigorta, asgari ücretin çok altında maaş ve yarım yatan sigortadan kaynaklı SGK prim borçları çıkarak hiçbir özlük hakkı olmadan hizmet etmektedir. İşsizlik maaşından faydalanamamaktadırlar. İzin hakları yoktur. Hasta olduklarında aldıkları raporlar maaşlarından kesilmektedir.

Geçtiğimiz dönemde 2022 yılında sözleşmeliler, vekil ebe hemşire, vekil imam bunlar kadroya alınırken; Fahri (geçici) Öğreticiler kadroya alınmayıp kapsam dışı bırakılmıştır. Yine 2018'de ücretli öğretmenlere kadro verilirken fahri öğreticiler kapsam dışı bırakılmış olup ayrıştırmaya sebebiyet vermiştir.
Bu bağlamda;

1- Fahri (geçici) Kur'an Kursu Öğreticilere kadro verilmesi/özlük haklarının verilmesi hususunda çalışmanız var mıdır?

2- 2022'de sözleşmeliler, vekil imamlar kadroya alınırken, Fahri (geçici) Öğreticiler neden kapsam dışı bırakılmıştır?

3-Fahri (geçici) Kuran Kursu Öğreticileri hangi kanuna tabi hizmet etmektedir? Belirli bir statüleri var mıdır? Göreve başlarken diyanet tarafından hangi sözleşmelerle hakları korunmaktadır?

4- Fahri (geçici) Kuran Kursu Öğreticilerinin aylık 8-9 günlük yatan SGK primlerinin 30 gün üzerinden yatırılması için bir düzenlemeniz var mıdır?

5- Diyanet İşleri Başkanlığı olarak uzun süredir hizmet etmiş vefakar tecrübeli liyakatli, fahri (geçici) öğreticileri neden kadroya alarak değerlendirmemektedir? Bunun için diyanet işleri başkanlığının ve cumhurbaşkanlığının 2024 belediye seçimlerine kadar fahri (geçici) öğreticilere kadro yönünde bir çalışması olacak mıdır?

6- Fahri (geçici) Kuran Kursu Öğreticilerin 2011-2023 yılları arasında 1 ila 10 yıl görev yapmış olanların sayısı ne kadardır? Yeni kadrolu olarak atanan kardeşlerimize stajyer eğitimi verecek kadar fahri öğreticileri donanımlı tecrübeli gören devletimiz diyanetimiz tecrübeye dayalı SGK prim baz alınarak Fahri Öğreticiye kadro hakkını verebilecek midir?

7- Fahri (geçici) Kuran Kursu Öğreticilerine 2018'de verilen kadro sözü ne zaman tutulacak ve ne zaman kadro verilecektir?