Konuya ilişkin Gazze Şeridi'ndeki Filistin Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal yazılı açıklamada bulundu. Yapılan duyuruda, İsrail ordusunun bölgeden çekilmesinin ardından güneydeki Han Yunus kenti ile Gazze’deki Şifa Hastanesi ve çevresinden şu ana kadar 409 cenazenin çıkarıldığını bildirildi.

İLGİLİ MAKAMLARA ÇAĞRIDA BULUNDU

Yapılan yazılı açıklamada, "Sivil Savunma Birimi, işgal devleti İsrail güçlerinin çekilmesinin ardından yetkili devlet kurumları ve uluslararası kuruluşların işbirliğiyle şehit naaşlarının Şifa Hastanesi ve çevresi ile Han Yunus kentinden çıkarılması çalışmalarını sürdürdü. İşgal güçlerinin her iki bölgeden de çekilmesinden bu yana şu ana kadar 409 şehidimizin naaşına ulaşıldı, çalışmalar devam ediyor.” ifadeleri yer aldı.

Refah'a yeni askeri birlik gönderildi: İsrail kara saldırısını genişletiyor! Refah'a yeni askeri birlik gönderildi: İsrail kara saldırısını genişletiyor!

Ayrıca Basal, Uluslararası topluma ve ilgili makamlara, Gazze'de yıkılan evlerin enkazı altından cesetlerin çıkarılmasına yardımcı olacak kazı çalışmaları için ekipman ve makinelerin sağlanması konusunda çağrıda bulunarak, sadece Han Yunus’ta ve Şifa Hastanesi çevresinde yıkılan evlerin kum ve molozlarının altında onlarca ceset bulunduğunu aktardı.

CEPHANELİKLERİN BULUNDUĞU İDDİA EDİLMİŞTİ

18 Mart'ın ilk saatlerinde gerçekleşen olaylarda İsrail ordusu, Gazze kentinin batısında bulunan, 7 binden fazla hasta ve yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Şifa Hastanesi'ne baskın düzenlemiş ve Filistinlilerin sığındığı yerleşkeyi kuşatmıştı.

Gazze'deki hükümet, İsrail güçlerinin Şifa Hastanesi ve çevresinde 400'den fazla Filistinliyi öldürdüğünü, 900'den fazlasını alıkoyduğunu ve 1050 evi yıktığını duyurmuştu. İsrail ordusu ise 2 hafta süren baskında 200 Filistinliyi öldürdüğünü, 500'den fazlasını alıkoyduğunu ileri sürmüştü. Daha sonrasında ise İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin en büyük sağlık kompleksi Şifa Hastanesi ile çevresinden çekildiğini duyurmuştu.

İsrail ordusu, 15 Kasım 2023'te de Şifa Hastanesi'ne tüneller ve cephanelikler bulunduğu iddiasıyla baskın düzenlemiş, hastaneyi hizmet dışı bırakıp ciddi zarar verdikten sonra iddialarını destekleyecek kanıtlar sunamamıştı.

TIBBİ MALZEMELER İMHA EDİLDİ

Konuya ilişkin çarpıcı detaylar görgü tanıklarından geldi. Görgü tanıkları, İsrail güçlerinin çekilmeden önce Şifa Hastanesi'nin tüm binalarını yaktığını ve tamamen hizmet dışı bıraktığını, hastanenin cerrahi binasının katlarını ve odalarını tamamen yıktığını, geri kalanını ateşe verdiğini, ana resepsiyon ve acil durum binasını da yakarak içindeki tüm tıbbi malzemeleri imha ettiğini aktarmıştı.

(Kaynak:AA)

Editör: Öznur Kaya