2023 Yılı kira gelir vergisi beyanın 1 Nisan'da sona ermesi beklenirken başvurular 5 Nisan Cuma gününe kadar uzatılmıştı. Yarın sona erecek olan beyan zorunluluğuna, geçen yılın konut ve iş yerinden kira geliri elde edenler de dahil. Yapılan açıklamada, yarına kadar beyanda bulunmayanların idari yaptırımla karşılacağı aktarıldı.

Ayrıca kişilere kolaylık sağlamak amacıyla yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisinin, iki eşit taksitte ödenmesi imkanı da sağlanıyor.

Bakan Bolat: Bayram tatili nedeniyle ihracatta artış sınırlı oldu Bakan Bolat: Bayram tatili nedeniyle ihracatta artış sınırlı oldu

Konuya ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı'da, yurt dışından faiz ve kar payı gibi gelir elde edenleri de yakın takibe aldı.

BAŞVURULAR NEREDEN YAPILACAK?

Kira gelir beyannamesi gibi işlemler Gelir İdaresi Başkanlığı, Dijital Vergi Dairesi, e-Devlet üzerinden ya da ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesinde de yapılabiliyor. Bu sayede beyanda bulunmak isteyen mükellefler vergi dairelerine gitmek yerine online olarak da işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

İnternet üzerinden işlemde bulunmak isteyenler ilk olarak Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sitesi üzerinden hazır beyan sistemine giriş yapmalı. Mükellefler gib.gov.tr üzerinden sisteme 7 gün 24 saat erişim sağlayabiliyor. Kişiler, bu adımların ardından Kullanıcı T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresini girerek hızlı ve kolay bir şekilde beyan işlemini gerçekleştirebiliyor.

Tahakkuk eden gelir vergisi ise, Dijital Vergi Dairesi veya mobil uygulamadan, anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartıyla, banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile vergi tahsiline yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri ve PTT şubeleri aracılığıyla ödenebiliyor.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI'NDAN YURT DIŞI ÜCRET GELİRİ ELDE EDENLERE SIKI TAKİP

Gelir İdaresi Başkanlığı, konu üzerine çalışmalarını daha da arttırdı. Başkanlık, söz konusu uluslararası anlaşmalar kapsamında diğer ülkelerden alınan bilgilerle, yurt dışından ücret geliri elde edenler, menkul sermaye iradı ve değer artış kazancı sağlayanları sıkı takipte bulunuyor.

Bu çerçevede gerçekleştirilen incelemeler ve denetimler sonucunda, Türkiye'de mukim olan ve yurt dışından faiz, repo, kar payı gibi gelir elde eden mükelleflerden gelir vergisi beyannamesi vermesi gerekenler tespit edildi ve Başkanlık, devam eden gelir vergisi beyan döneminin sona ermesinin ardından, yurt dışından gelir elde eden mükelleflerin verdikleri beyannameler ile gelirlerini karşılıklı kontrol edecek. 

Yapılacak kontroller neticesinde, gelir elde etmesine rağmen hiç beyanname vermeyen ya da eksik gelir beyan eden kişiler, ceza uygulanmak üzere ilgili vergi dairelerine bildirilecek ve gereken işlemler yapılacak.

(Kaynak:Dünya)

Editör: Öznur Kaya