Mevcut işlerde çalıştıkları konumu kaybetmek istemeyen gençler kışlasız bedelli askerlik istiyor. Peki askerliklerini belli bir ücret karşılığında ödeyerek yapmak isteyen gençler için kışla şartı kalkacak mı?

Bedelli Askerliğin Kaybettirdikleri…

Vatani görevlerini belli bir ücret karşılığında yapmak isteyen ve ödenilen 122 bin TL'nin boşa gitmesini istemediklerinden, hızlandırılmış program ile ilk yardım eğitimi alma isteklerini iletmelerine rağmen hükümet tarafından konuya ilişkin henüz bir çözüm başlatılmadı.

Bedelli askerlikte yeni düzenleme

Bilindiği üzere, bedelli askerlik konusu, 2019'da Meclis'te çoğunluk tarafın onaylaması üzerine onaylanmıştı. Diğer yandan mevcut işlerini kaybetmek istemeyen asker adayları, kışlasız bedelli askerlik yapmak için, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)'e vermiş olduğu dilekçlere yanıt gelmedi. Bedelli askerlik yapanlara 28 gün askerlik yaptırmanın maliyeti de dudak uçuklatırken, yüksek meblağlar ödeyen vatandaşlar, verdikleri paranın boşa gitmesini istemediklerinden dolayı, kışlasız makul bedelli askerlik yapmak istiyor.

2020 bedelli ve dövizle askerlik ücretleri belirlendi

Mevcut ekonomik şartlarıda göz önünde bulunduran gençler yapmış oldukları açıklamada, ''Bedelli askerlikteki 28 günlük kışla şartı, ailesine bakmakla yükümlü, işini kaybetmekten, dükkanını kapatmaktan korkan, v.b. bir çok özel sebepten yüz binlerce gencin askerlik görevini bedeliyle yerine getirmesine engel olmaktadır.

Bedelli askerlik başvuruları ne zaman başlayacak? İşte bedelli ücreti - Son  Dakika Flaş Haberler

Ayrıca yurt dışındaki vatandaşlara kışlasız bedelli askerlik hakkı tanınmışken; yurt içindeki vatandaşlardan 28 günlük kışla şartı istenmesi eşitliğe aykırıdır. Bu sebeplerden dolayı gençler, bedelli askerlik yasasında değişiklik yapılarak kışla şartının kaldırılmasını talep etmektedir,'' şeklinde bedelli askerlik konusunun revize edilmesine konusunda talepte bulundu.

5 soruda bedelli askerlik... Bedelli askerlik şartları Resmi Gazete'de

BEDELLİ ASKERLİK KALKACAK MI?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, bedelli askerlikteki 28 gün şartına ilişkin daha önce yapmış olduğu açıklamada merak edilen sorulara yönelik yapmış olduğu açıklamada, "Sanmıyorum kalkabilir mi? Görüşülür bu. Farklı yöntemler geliştirilebilir" şeklinde açıklama yaparak milyonlarca asker adayını çıkmaza sokmuştu. Yazıcı, asker adaylarının merak ettiği bedelli askerlikte 28 gün sınırı kalkacak mı sorusuna ilişkin verdiği yanıtlarla son noktayı koyarak,

AK Partili Yazıcı'dan Yargıtay'dan AYM üyelerine suç duyurusu kararına  tepki - Ekonomim

 "Siyaset sorunlara karşın duyarsız kalamaz. Askerliği her Türk gencinin yapması gereken onurlu bir görev. Ancak gençlerimiz isteseler bile hemen askere gitmeleri mümkün değil. TSK'nın silah altına alacağı kadrosu belli. Yılda en fazla 350 bin kişi. Ancak askere gidememiş 5 milyon dolayında Türk genci var, 3-5 yılda bir bu birikim oluyor. Bedelli askerlik talepleri geliyor. Adam iş kurmuş, iş edinmiş.

Bedelli askerlik ücreti düşer mi? MSB bedelli askerlik açıklaması! - Gündem  Haberleri

Özelde kamuda çalışıyor. Askere ne zaman çağrılacağı konusunda beklenti içerisinde" diyerek sözlerine devam eden Yazıcı, "Apar topar askere gitmesiyle işini kaybetme kaygısı var. İş kaybetmeyle ilgili kaygılar vardı. 28 gün temel eğitimi alsın, durmasını kalkmasını, koşturmasını, silah kullanmayı öğrensin diye 28 günlük eğitim konulmuştur. 

Bedelli askerlik için önemli karar

Kanun teklifinde karşılandı kamuda özel sektörde çalışan ücretsiz izinli sayılacak. Sanmıyorum kalkabilir mi? Görüşülür bu. Farklı yöntemler geliştirilebilir. Geçmişte de bu yönde itirazlar oldu. 28 gün askerlik yapıyorlar, askeri gerekliliği görsünler diye pratikten geçiyor ama disiplini de bozuyor denilerek kaldırıldı. Herhalde bu prosedürden Savunma Bakanlığı'nın da değerlendirmeleri vardır'' dedi.

İzmir'de protesto: İşçilerden eksik maaş alıyoruz iddiası İzmir'de protesto: İşçilerden eksik maaş alıyoruz iddiası

BEDELLİ ASKERLİK MAĞDURLARINDAN HÜKÜMETE TEKLİF!

Askerlik görevlerini bedelli olarak yapan vatandaşlar daha önce yapmış oldukları açıklamada, AFAD eğitimi almak istediklerini belirten gençler, “Bedelli askerlikte kışla şartının devlete yükü 1 milyar TL’den fazla. Son yaşadığımız depremler de gösterdi ki afetlerle mücadelede afet eğitimi verilmesi ve bunun teşvik edilmesi önem arz etmektedir. Bu kapsamda AFAD tarafından verilen eğitimlerin kışla şartı yerine verilmesini talep ediyoruz. Hükümet neden devlete ekonomik olarak yük olan kışla şartında ısrar ediyor anlamış değiliz. Biz gençler olarak 28 gün kışla şartının mantıklı olduğunu düşünmüyoruz ve buna alternatif olarak AFAD eğitimi verilmesini ülkemiz ve halkımız adına daha hayırlı olduğunun altını çiziyoruz,'' şeklinde açıklama yaptı.

ÇANAKKALE OLAY - Bedelli askerlik nedir? Bedelli askerlik başvurusu nasıl  yapılır?