HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan Taksim'de: Bu meydanın normalleşmesini istiyoruz HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan Taksim'de: Bu meydanın normalleşmesini istiyoruz

Herhangi bir suçtan dolayı cezai hüküm giymiş mahkumlar, Cumhuriyetin 100. yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Genel Af istiyor.

Son zamanlarda gündeme gelen ve mahkum aileler tarafından sıkça araştırılan konu Olan, Genel Af yasasının çıkmasını vatandaşlar dört gözle beklemektedir.

YILMAZ TUNÇ NE DEMİŞTİ?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise yaptığı açıklamada tartışmalara son noktayı koymuştu: “TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün kabul edilen kanun teklifine göre;•31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecektir''.

Suç işleyenlerin ya da suça karışanların tekrardan cezaevine alınacağını belirten Tunç,'' 31/7/2023 tarihi itibarıyla kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçiren hükümlüler ise iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılabilecektir.

Ayrıca, bu hükümlüler cezalarının süresine göre en az 3 ay açık ceza infaz kurumunda kalmak şartıyla 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılabilecektir. Kabul edilen teklife göre ayrıca; 31/7/2023 tarihi itibarıyla denetimli serbestlikte olup da izinli sayılanların yükümlülükleri kalkacak. Ancak bu kişiler suç işlerse doğrudan cezaevine alınacak. Covid-19 izninde olup da bu düzenlemeyle denetimli serbestliğe ayrılanların tüm yükümlülükleri devam edecek.” demişti.

7. YARGI PAKETİNDE GENEL AF VAR MI?

7. Yargı paketinin Meclis'te kabul edilmesinin ardından gözler Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılacak açıklamaya çevrildi.

Özellikle COVID-19 salgını döneminde  açık cezaevinde yer alan mahkumların izinleri 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılarak ailelrde affın çıkacağına dair umut doğmuştu.. Mahkum ve mahkum yakınları genel af olup olmayacağını yeni yargı paketi ile gündemlerine aldı. Kamuoyu tarafından 7’nci Yargı Paketi olarak bilinen “ İcra İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yargı paketi haciz uygulaması, uyuşturucu ile mücadele, arabuluculuk işlemleri, göçmen kaçakçılığı, infaz düzenlemesi gibi durumları kapsamaktadır.

GENEL AF ÇIKACAK MI?

7. Yargı paketinde mahkumlar için yeni bir düzenleme yapılacağına dair bir açıklama yapılmamıştır. Yeni yargı paketi sadece engellilik sebebiyle bakıma muhtaç veya ağır bir hastalığa düçar (yakalanmış) 18 yaşını doldurmamış çocuğu olan ve 10 yıldan az hapis cezasına mahkum edilen kadın hükümlülerin cezalarının infazının, belirli yükümlülükler altında 1 yıla kadar ertelenebilmesine, ertelemenin 6 aylık zamanla  2 yıl daha uzatılabilmesine imkan tanımaktadır.

GENEL AFTAN KİMLER YARARLANABİLECEK?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda onaylanan kanun teklifinde, Kovid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanların tekrar cezaevine dönmeyeceğini belirti.

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından komisyonda kabul edilen kanun teklifinin denetimli serbestlikle ilgili düzenlemelerine ilişkin paylaşımda bulundu.