"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Genel Rapor parası ne zaman yatar? iş göremezlik raporu nasıl alınır?

Rapor parası ne zaman yatar? iş göremezlik raporu nasıl alınır?

Rapor parası olarak bilinen ancak işçilerin iş göremezlik rapor parası, belirli durumlarda söz konusu olabilir. İş göremezlik ödemesi için çalışanın durumunu belirten doktor raporu ile SGK'ya başvuruda bulunmalı. Peki, kimler rapor parası alabilir? Rapor parası ne kadar?

Okunma Süresi: 2 dk

İş göremezlik raporu için işçinin SGK'ya başvuruda bulunması gerekiyor. Rapor parası hesaplamasında kişinin tedavi şeklinin yan sıra işçinin son 3 aydaki aldığı ödemeler dikkate alınır. İş göremezlik başvurusu ardından e-Devlet üzerinden sorgulama işlemi yapılır. İşte, rapor parası hakkında detaylar...

Rapor parası nedir, kimlere verilir?

Rapor parası, bir işçinin iş kazası, meslek hastalığı, hastalık veya annelik gibi durumlarla işe gelememesi durumunda, yaşadığı gelir kaybını önlemek amacıyla ödenen bir ödenektir. Bu ödeme, işçilerin geçici iş göremezlik süreleri boyunca maddi destek sağlamak amacıyla verilir. Rapor parası, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından işçinin çalıştığı işyerine ödenir ve işçi bu ödemeyi aldığı rapor süresi boyunca alır.

İŞ GÖREMEZLİK RAPORU NASIL ALINIR?

Söz konusu rapor, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen hastanelerde buna yönelik görevlendirilen doktorlar tarafından düzenlenir. Raporu, devlet ve üniversite hastanelerinden veya SGK anlaşmalı özel hastanelerden elde etmek mümkündür. Raporun geçerli olabilmesi için bir yıl içinde 90 gün prim yatmış olması gerekir. Meslek hastalığı olan çalışanın ise hastalığının uzman doktorlar tarafından raporlanması gereklidir.

İş kazası gerekçesiyle rapor alan sigortalı çalışanlara SGK tarafından her gün ödeme yapılır. Ödemeler, raporun SGK’ya iletilmesinden sonra en fazla 15 günde PTT üzerinden yatırılır.

RAPOR PARASI NE KADAR?

Rapor parası için rapordan önceki son 3 ayda gerçekleşen ödeme bilgileri dikkate alınır. Son 3 ayda çalışma olmadığı durumlarda önceki tarihlere gidilir. Prim ve ikramiye gibi ödemeler de hesaplamada etkilidir. Ödemelerin tamamı toplam gün sayısına bölünür. Bu sayı raporlu olunan gün sayısının 2 eksiği ile çarpılır. Tedavi şekline göre hesap edilir.

Yatarak veya ayakta tedavi durumuna göre ödeme değişir. Yatarak tedavi edilme durumunda günlük kazancın yarısı kadar, ayakta tedavide ise günlük kazancın üçte ikisi kadar ücret ödemesi yapılır.