İran'ın, 1 Nisan'da Suriye'deki büyükelçilik yerleşkesindeki konsolosluk binasını vuran İsrail'e karşılık vermesi ile Orta Doğu ve dünya alarma geçti. İsrail'in Filistin Gazze'de 7 Ekim'den bu yana sürdürdüğü işgal operasyonunun ardından İran'un Suriye'deki konsolosluk binasının vurulması gerilimi artırmıştı. Dün gece saatlerinde İran yüzlerce İHA ve balistik füzeler ile İsrail'e hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda İsrail'de bir Bedevi çocuk yaşamını yitirirken bölgede çalan savaş davulları dünyayı gece boyunca adeta diken üstünde tuttu. 

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, İran'ın İsrail'e saldırısı sonrası gelişmeleri ele almak üzere 16 Nisan'da olağanüstü toplantıda bir araya gelecek.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, X hesabından yaptığı açıklamada, AB dışişleri bakanlarını 16 Nisan'da video konferans yoluyla toplanmaya çağırdığını duyurdu.

Borrell, "Amacımız bölgenin geriliminin düşürülmesine ve güvenliğine katkıda bulunmaktır." ifadesini kullandı.

Endonezya'da yolcu uçağının motoru alev aldı! Uçak acil iniş yaptı Endonezya'da yolcu uçağının motoru alev aldı! Uçak acil iniş yaptı

AB, İran'ın İsrail'e saldırısını şiddetle kınayarak, "bölgesel güvenliğe ciddi tehdit" nitelemesinde bulunmuştu.

İSRAİL-İRAN ÇATIŞMASI

İsrail, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına 1 Nisan'da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general 7 kişi ölmüştü.

İran, İsrail'in konsolosluk saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini ve misillemede bulunacaklarını duyurmuştu.

İsrail de İran'ın saldırılarına karşılık vereceğini bildirmişti.

İran, dün İsrail'e yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmış, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu açıklamıştı.

İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini belirtmişti.

Editör: Merve Çoban