"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Gündem 3 çocuk doğurana KPSS'siz memurluk! TBMM'ye teklif sunuldu

3 çocuk doğurana KPSS'siz memurluk! TBMM'ye teklif sunuldu

Türkiye’nin yaşlanan nüfusu ve düşen doğurganlık oranlarına çözüm arayışı sürerken, dikkat çeken bir kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu. İYİ Parti tarafından hazırlanan teklife göre, üçüncü çocuğunu dünyaya getiren kadınlara devlet memurluğu hakkı verilmesi öneriliyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye’nin yaşlanan nüfusu ve düşen doğurganlık oranlarına çözüm arayışı sürerken, dikkat çeken bir kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunuldu. İYİ Parti tarafından hazırlanan teklife göre, üçüncü çocuğunu dünyaya getiren kadınlara devlet memurluğu hakkı verilmesi öneriliyor. Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) şartı aranmadan yapılacak bu atamalarla, kadınların sosyal ve ekonomik olarak güçlendirilmesi hedefleniyor.

KPSS Şartsız Memurluk Hakkı

İYİ Parti’nin sunduğu “Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, üçüncü çocuğunu doğuran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kadınların kamu kurumlarında memur statüsünde istihdam edilmesini öngörüyor. KPSS şartı aranmadan, kura yöntemiyle atama yapılması planlanıyor.

Teklife göre, atamalar başvuru tarihinden itibaren 30 gün içinde tamamlanacak ve hak yalnızca bir kez kullanılabilecek. Göreve başlamayan ya da görevden ayrılan kişiler bu haktan yeniden yararlanamayacak.

Doğurganlık Düşüyor, Nüfus Yaşlanıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, doğurganlık hızı 2001 yılında 2,38 iken, 2023 yılında 1,51’e düştü. Öte yandan, yaşlı nüfus oranı 2024’te %10,6’ya ulaştı. 2080 yılında her üç kişiden birinin 65 yaş üstünde olacağı öngörülüyor. Bu demografik tabloyu tersine çevirmek amacıyla, doğumu teşvik edecek yeni politikalar devreye giriyor.

Hangi Kadrolar İçin Geçerli Olacak?

Atama süreci, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından belirlenecek esaslara göre yürütülecek. Hak sahiplerinin adli sicil kayıtlarında yüz kızartıcı suçlar bulunmaması, kamu hizmetinden yasaklı olmaması ve genel sağlık şartlarını taşıması gerekecek.

Atanacak kadrolar ise öğrenim durumuna göre şu şekilde belirlenecek:

İlkokul, ortaokul ve ilköğretim mezunları: Hizmetli unvanlı kadrolar

Ortaöğretim ve yükseköğretim mezunları: Öğrenim durumuna uygun memur kadroları

İşçi statüsünde istihdam edilecekler: Sürekli işçi unvanlı kadrolar

Adayların başvurusunun ardından, kura yöntemiyle kamu kurumlarına yerleştirilmeleri sağlanacak. Atama teklifi, ilgili kuruma ulaştıktan sonra 30 gün içinde sonuçlandırılacak. Göreve başlamayanlar veya görevden ayrılanlar, bir daha bu haklardan yararlanamayacak.

İYİ Parti'nin bu önerisi, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Teklifin yasalaşması halinde, Türkiye’de kadınlara yönelik sosyal politikalar kapsamında önemli bir adım atılmış olacak.