"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Gündem 30 yaşından önce alınan fazla kilolar ölüm riskini ikiye katlıyor!

30 yaşından önce alınan fazla kilolar ölüm riskini ikiye katlıyor!

Masum görünen kilo artışları, özellikle 20’li yaşlarda başlıyorsa büyük tehlike! Avrupa Obezite Kongresi’nde sunulan yeni araştırmaya göre 30 yaşından önce obez olan bireylerde erken ölüm riski neredeyse iki katına çıkıyor. Uzmanlar genç yaşta alınan kiloların kanserden kalp hastalıklarına kadar birçok ölümcül hastalığın zeminini hazırladığını söylüyor.

Okunma Süresi: 2 dk

İspanya'nın Malaga kentinde düzenlenen Avrupa Obezite Kongresi, genç yaşta kilo alımının tehlikelerine ışık tuttu. 620 bin yetişkinin 23 yıl boyunca incelendiği araştırmada, 30 yaşından önce alınan kiloların yaşam süresini kısalttığı net şekilde ortaya kondu.

30 Yaş Öncesi Obezite Erken Ölüm Riskini Katlıyor

Araştırma sonuçlarına göre; erkeklerde erken ölüm riski %79 artıyor, kadınlarda ise bu oran %84’e kadar yükseliyor. İsveç Lund Üniversitesi’nden Prof. Tanja Stocks, “20’li yaşlardaki hafif kilo artışları bile yıllar içinde büyük risk yaratıyor. Sağlıklı yaşam alışkanlıklarına erken başlanmalı.” açıklamasıyla fazla kilonun hayatı önem taşıdığını vurguladı.

Araştırmacı Huyen Le’ye göre, kilo alımının en yoğun olduğu dönem 20’li yaşların başı. Bu dönem, hareketsiz yaşam, fast food tüketimi ve dijital bağımlılık gibi nedenlerle obezite riskini artırıyor. Le, “Bu yaşlarda alınan kilolar kalıcı hale gelebiliyor ve ileride ciddi sağlık problemleri yaratıyor.” diyerek gençleri uyardı.

Bilim insanları, 30 yaşından önce alınan fazla kiloların sadece estetik değil, tip 2 diyabet, kalp-damar hastalıkları ve bazı kanser türleriyle doğrudan bağlantılı olduğunu vurguluyor. Obez bireylerde organ fonksiyonlarının daha erken bozulduğu ve yaşam kalitesinin düştüğü de belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı Harekete Geçti: 81 İlde Eş Zamanlı Obezite Taraması

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 10 Mayıs - 10 Temmuz 2025 tarihleri arasında 10 milyon kişiye ulaşmayı hedefleyen kapsamlı bir tarama programı başlatıldığını duyurdu.

  • Vatandaşların vücut kitle endeksi (VKİ) ölçülecek.
  • Obezite riski taşıyan bireyler Sağlıklı Hayat Merkezleri ve ASM’lere yönlendirilecek.
  • Diyetisyen eşliğinde beslenme danışmanlığı sağlanacak.

2022 yılı Türkiye Sağlık Araştırması verilerine göre, Türkiye nüfusunun %20,2’si obez. Uzmanlar bu oranın genç yaş grubunda da artışta olduğunu ve harekete geçilmezse tablonun daha da kötüleşeceğini söylüyor.