Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargı sistemindeki kronik kadastro davalarını sona erdirmeyi hedefleyen "Sıfır Kadastro Dosyası Projesi" kapsamında, 2025 yılının ilk üç ayında 7 bin 94 mahkeme kararı verildiğini açıkladı. Bu kararlarla toplam 75 bin 726 taraf ve 20 bin 270 parsel hakkında hüküm tesis edildi.
Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kadastro davalarının yıllardır yargı sisteminde büyük bir yük oluşturduğunu ve bu sorunun çözümü için hayata geçirilen proje kapsamında somut adımlar atıldığını belirtti. 1950’li yıllardan bu yana kronik hale gelen davaların tek tek çözüme kavuşturulduğunu vurgulayan Tunç, projenin hem vatandaşların mülkiyet konusundaki belirsizliklerini sona erdirdiğini hem de yargının iş yükünü azalttığını ifade etti.
tunç: Yıllarca süren belirsizliklere son veriyoruz
Tunç, yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Yurt dışı tebligatlar, taraf teşkili ve keşif süreçlerindeki teknik eksiklikleri tespit ederek çözümler ürettiğimiz, mahkemelere teknik ve idari destek sunduğumuz projeyle, mülkiyet konularında yıllarca süren belirsizliklerden vatandaşlarımızı kurtarıyor, yargı sisteminin etkinliğini artırıyor, mahkemelerin iş yükünü azaltıyoruz."
38 bin dosya hedefi: Bu yıl sonuna kadar sıfırlayacağız
Sıfır Kadastro Dosyası Projesi’nin 2024 yılı sonunda başlatıldığını hatırlatan Adalet Bakanı, 2025’in ilk çeyreğinde elde edilen verileri şu sözlerle paylaştı:
"2025 yılının ilk 3 ayında toplam 7 bin 94 karar verildi. Bu kararlarda 75 bin 726 taraf ve 20 bin 270 parsel hakkında hüküm tesis edildi. Ülke genelinde 184 kadastro mahkemesinde bulunan toplam 38 bin dosyayı bu yıl sonuna kadar sıfırlamayı hedefliyoruz."
Tunç, açıklamasında yargı reformlarına ve projeye olan güçlü iradeyi yineleyerek, “Reform irademizi daima diri tutarak adalet hizmetlerinin etkinliğini daha da artırmak, gecikmeyen ve öngörülebilir bir adalet sistemi için çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz” dedi.
Kadastro davalarına köklü çözüm
Sıfır Kadastro Dosyası Projesi, Türkiye genelinde uzun süredir çözülemeyen kadastro uyuşmazlıklarını modern tekniklerle çözüme kavuşturmayı amaçlıyor. Proje kapsamında yargı süreçleri hızlandırılırken, mahkemelere teknik uzmanlık ve idari destek sağlanıyor. Böylece vatandaşların mülkiyet haklarını daha kısa sürede elde etmesi sağlanıyor ve yargı sistemindeki gecikmeler en aza indiriliyor.