Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye’de güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmanın temel hedef olduğunu belirterek, “Tek bir çalışanımızın dahi mesleği sebebiyle hayatını kaybetmediği bir sistem kurmak istiyoruz. Önceliğimiz, işçimizin can güvenliği ve sağlığıdır” dedi.
Bakan Işıkhan, Kayseri’de düzenlenen çeşitli programlara katıldı. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ile Valilik binasında bir araya gelen Işıkhan, daha sonra Erciyes Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “İş’te Güvenli Gelecek” programında önemli açıklamalarda bulundu.
ışıkhan: İş sağlığı ve güvenliği, kırmızı çizgimizdir
İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası kapsamında düzenlenen etkinliğin bu yıl 38’incisi gerçekleştirildi. Burada konuşan Bakan Işıkhan, iş sağlığı ve güvenliği konusunu “çalışma hayatının kırmızı çizgisi” olarak tanımlayarak, bu alandaki farkındalığın artırılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.
Işıkhan, “Türkiye Yüzyılı’na emin adımlarla yürürken, ülkemizi her alanda geliştirmenin, istihdamı artırmanın ve refahı yaymanın mücadelesini veriyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, hem istihdam oranlarını artırıyor hem de insan onuruna yaraşır çalışma koşulları sağlıyoruz” dedi.
İş kazaları hala küresel bir tehdit
Bakan Işıkhan, iş kazalarının sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde hala ciddi bir sorun alanı olarak önemini koruduğunu ifade etti. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre her yıl yaklaşık 3 milyon kişi, iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Işıkhan, bu ölümlerin büyük çoğunluğunun işle bağlantılı hastalıklardan kaynaklandığını söyledi.
ILO’nun 2024-2030 stratejisine destek
ILO’nun kabul ettiği 2024-2030 Küresel İş Sağlığı ve Güvenliği Stratejisi’ne Türkiye'nin de taraf olduğunu belirten Işıkhan, bu strateji kapsamında ülkelerin üç temel hedefe odaklanacağını ifade etti:
Ulusal iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinin güçlendirilmesi
Ulusal ve küresel düzeyde iş birliği, yatırım ve koordinasyonun artırılması
Sektörel ve mesleki risklerin dikkate alınarak çözümler üretilmesi
ışıkhan: İşin geleceğinden önce, işçimizin geleceği gelir
Bakanlık olarak riskleri minimuma indirmek için her türlü adımı attıklarını vurgulayan Işıkhan, “Önceliğimiz, işin geleceğinden önce işçimizin, çalışanımızın geleceğidir. Yani onların can güvenliği ve sağlığıdır. Bu doğrultuda yasal düzenlemelerden farkındalık kampanyalarına kadar birçok uygulamayı hayata geçirmiş durumdayız” ifadelerini kullandı.
‘İş’te Güvenli Gelecek’ programı 5 ilde daha yapılacak
Kayseri’de düzenlenen etkinliğin ardından, benzer etkinliklerin 5 farklı ilde daha düzenlenmesinin planlandığını belirten Işıkhan, her ilin sosyal ve ekonomik dokusunun farklı olduğuna işaret etti. Kayseri’nin ise 42 binden fazla iş yeriyle Türkiye istihdamının %2’sini oluşturduğunu ve sanayi, ticaret ve üretim alanlarında öne çıkan bir şehir olduğunu vurguladı.
Program geniş katılımla gerçekleştirildi
“İş’te Güvenli Gelecek” programına;
- TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,
- Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın,
- Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç,
- Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci,
- ve İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü İbrahim Esenkar da katılarak birer konuşma yaptı.
Programın ardından Bakan Işıkhan, İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarı’nın açılışını gerçekleştirdi.