Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2024 yılı boyunca sosyal taraflarla gerçekleştirilen işbirliklerini içeren “2024 Yılı Sosyal Taraflarla İşbirliği Raporu”nu yayımladı. Rapora göre, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatları tarafından yıl boyunca toplam 2 bin 465 etkinlik gerçekleştirildi. Bu etkinliklere sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler, özel sektör ve uluslararası kuruluşlardan 5 bin 12 temsilci katıldı.
Sosyal taraflarla istişare süreci derinleşiyor
Rapor kapsamında, merkez teşkilatında 164, il müdürlüklerinde ise 2 bin 301 etkinlik düzenlendi.
Bu çalışmalar, Sivil Toplum Vizyon Belgesi ve Eylem Planı (2022-2023) ile temeli atılan katılımcı ve işbirliğine dayalı politikalara dayanıyor.
Bakanlık, sosyal tarafların yalnızca uygulayıcı değil, politika oluşturma süreçlerinin aktif paydaşları haline gelmesini sağladı. Özellikle afet dönemlerinde sivil toplumun koordinasyonu güçlendirilerek, afetzedelere daha hızlı ve etkin hizmet sunulması sağlandı.
2025–2027 döneminde daha güçlü iş birlikleri hedefleniyor
Raporda, yeni dönemde hayata geçirilecek 2025–2027 Sivil Toplum Vizyon Belgesi ve II. Eylem Planı ile işbirliklerinin derinleştirilmesi, yapısal ortaklıkların kurulması ve daha kapsayıcı politikaların geliştirilmesi hedefleniyor.
Sosyal taraflarla kurulan ilişkilerin; aile, çocuk, engelli, yaşlı, kadın, sosyal yardımlar, şehit yakınları ve gaziler başta olmak üzere tüm toplumsal kesimlere yönelik hizmetlerin niteliğini artıracağı vurgulandı.
Göktaş: Aile Yılı, işbirliğinde zirve noktası oldu
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 2024 yılını sosyal taraflarla işbirliğinin zirveye çıktığı bir dönem olarak tanımladı.
“Güçlü aile, güçlü toplum vizyonumuz doğrultusunda 2025 Aile Yılı vesilesiyle toplumun farklı kesimlerinden paydaşlarla pek çok anlamlı etkinlik gerçekleştirdik.” diyen Göktaş, bu sürecin sosyal taraflarla işbirliğini geliştirmek adına önemli bir fırsat sunduğunu belirtti.
Bakanlık açıklamasında şu mesaj öne çıktı:
“Amacımız, hizmet kalitesini herkes için erişilebilir ve standart hale getirmek, istişare ve koordinasyonu güçlendirmek ve kimseyi geride bırakmayan kapsayıcı bir toplum yapısını hep birlikte inşa etmektir.”
Bakanlık, gelecek yıllarda yürütülecek ortak çalışmalara rehberlik edecek nitelikte olan bu raporun, hizmet kalitesini yükseltmek adına önemli bir kaynak olacağını belirtti.
Kaynak: AA