Türkiye’deki araç muayene hizmetlerinde önemli bir dönüm noktası yaşanıyor. 2004 yılında özelleştirilen araç muayene istasyonlarının imtiyaz sözleşmeleri, 2027 yılı itibariyle sona eriyor. Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda, araç muayene hizmetlerinin yeniden özelleştirilmesi için hazırlıklar başlatıldı. Yeni süreçle birlikte, araç muayene istasyonları 20 yıl süreyle özelleştirilecek ve hizmetler, kamu hizmeti kesintiye uğramadan devam edecek.
Araç Muayene İhaleleri ve Yeni Düzenlemeler neler?
Mevcut özelleştirme sözleşmesinin 2027’de sona ermesinin ardından, araç muayene hizmetlerinin devamlılığını sağlamak amacıyla yeni bir ihale süreci başlatıldı. Cumhurbaşkanı Kararı ile araç muayene hizmetleri özelleştirme kapsamına alındı. 20 yıl süreyle verilecek imtiyaz hakkı ile birlikte, hizmet veren işleticiler, muayene istasyonlarını inşa edecek ve gerekli makine-ekipman yatırımlarını yapacak. İhale süreci, kamu hizmetinin devamlılığı için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Artan araç sayısı göz önünde bulundurulduğunda, yeni araç muayene istasyonlarının açılması da zorunlu hale geliyor. İhalede dikkat çeken bir diğer yenilik ise, araç muayene ücretlerinin kamu payı oranları. Özelleştirme sürecinde, muayene ücretlerinin ilk üç yılının yüzde 30’u, sonraki 7 yılın yüzde 40’ı ve son 10 yılın yüzde 50’si kamu payı olarak Hazine’ye aktarılacak. Ayrıca, kredi kartıyla ödeme yapıldığında, kart komisyonu vatandaşlara yansıtılmayacak ve işleticiler bu maliyeti üstlenecek.
Yeni özelleştirme ihalesi kapsamında, araç muayeneleri Avrupa Birliği standartlarına göre yapılacak. Bu sayede, trafik kazalarından kaynaklanan can ve mal kaybı önlenmeye çalışılacak. Araç muayene istasyonları, kamu denetimi ve gözetimi altında faaliyet gösterecek. Böylece, Türkiye genelindeki 31 milyon 300 bin araç için daha güvenli ve standartlara uygun muayene hizmeti sağlanması hedefleniyor.
Özelleştirme İhalesinin Ardından Neler Değişecek?
Özelleştirme sürecinin ardından, yeni işletmeciler, araç muayene istasyonlarında tek sağlayıcı konumunda olacak. İhale süreci tamamlandığında, araç muayene istasyonları daha modern hale getirilecek ve ülke çapında daha fazla noktada hizmet verilecek. Bu da sürücüler için daha erişilebilir ve güvenli bir araç muayene süreci anlamına geliyor.
Türkiye’de şu anda 223 sabit ve 93 seyyar araç muayene istasyonu faaliyet gösteriyor. Ancak artan araç sayısı ile birlikte bu istasyonların kapasitesinin artırılması gerekiyor. Özelleştirme süreciyle birlikte, yeni istasyonların açılması ve daha fazla vatandaşın bu hizmetten yararlanması sağlanacak. Bu sayede, araç muayene süreçlerinde yaşanabilecek yoğunluklar ortadan kaldırılacak.