Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Aile Forumu kapsamında gerçekleştirilen Bakanlar Oturumu'nda, küreselleşen dünyada ailenin korunması ve güçlendirilmesine yönelik hazırlanan Bakanlar Bildirisi’ne Türkiye adına ilk imzayı attı.
Yoğun diplomasi trafiği
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 22-23 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen forumda “Küreselleşen Dünyada Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi” teması işlendi. Forum süresince Bakan Göktaş, Filistin, Macaristan, Suriye, Sırbistan, Malezya, Kongo, Ürdün, Karadağ, Kırgızistan ve Nijerya gibi birçok ülkenin aileden sorumlu bakanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
Bu görüşmelerde;
Kadınların güçlendirilmesi,
Aile politikaları,
Çocukların korunması,
Sosyal hizmetlerde işbirliği gibi başlıklar ele alındı.
Gazze, Suriye ve sosyal kalkınma konuları gündemdeydi
Filistinli Bakan Samah Abuoun Hamad ile yapılan görüşmede, Gazze'deki insani kriz masaya yatırıldı.
Suriye Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Hind Kabawat ile gerçekleştirilen temaslarda ise sosyal kalkınma süreci ve aile temelli hizmetler konuşuldu.
İş birliği mutabakatları imzalandı
Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanı Balazs Hanko ile yapılan görüşmede, Türkiye Cumhuriyeti Aile Enstitüsü ile Maria Kopp Demografi ve Aileler Enstitüsü arasında aile ve nüfus politikalarına yönelik mutabakat zaptı imzalandı.
Karadağ Sosyal Refah Bakanı Damir Gutic ile sosyal hizmetler alanında iş birliğine yönelik bir başka mutabakat zaptı imzalandı.
Kadınların ve çocukların güçlendirilmesi öncelik
Sırbistanlı Bakan Tatjana Macura ile kadınların güçlendirilmesine ilişkin ortak hedefler değerlendirildi.
Nijerya Kadın İşleri Bakanı Imaan Sulaiman-Ibrahim ile çocukların korunması ve aile temelli hizmetler masaya yatırıldı.
Kongo Bakanı Irene Mboukou-Kimbatsa ile aile merkezli sosyal politika vizyonları konuşuldu.
Göktaş: Dirençli toplumlar için uluslararası işbirliğini sürdüreceğiz
Malezya, Ürdün ve Kırgızistan’dan yetkililerle yapılan görüşmelerde;
Kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılımı,
Çocuklara yönelik koruyucu politikalar,
Yaşlılara yönelik destek mekanizmaları gibi birçok alanda ortaklık fırsatları ele alındı.
Bakan Göktaş, Uluslararası Aile Forumu’nun sonunda yaptığı açıklamada, “Aile Yılı’nda geleceğin dirençli toplumlarını inşa etmek için uluslararası işbirliğimizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Bildiriye Türkiye ilk imzayı attı
Forumun en dikkat çeken gelişmelerinden biri, Bakanlar Bildirisi’nin Türkiye adına ilk imzayla onaylanması oldu. Göktaş, 26 ülkenin katıldığı oturumda, ailenin korunması ve güçlendirilmesini amaçlayan bildiriyi Türkiye adına ilk imzalayan bakan olarak diplomatik anlamda önemli bir adım attı.