Zorlu küresel koşullar altında güçlü bir ekonomi politikası izlediklerini vurgulayan Şimşek, “Finansmana erişimin kalıcı çözümü, dezenflasyonun başarılmasından geçiyor. Bu yolda önemli bir mesafe kat ettik. Çünkü kalıcı fiyat istikrarı sağlanmadan, sanayicimizin arzuladığı nitelikli, sürdürülebilir ve rekabetçi üretimi gerçekleştirmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı. Uygulanan programın yatırıma, üretime, ihracata ve istihdama yönelen tüm kesimlere güçlü destek sunduğunu vurgulayan Şimşek, “Kim üretiyor, kim yatırım yapıyor, kim istihdam sağlıyorsa biz onun yanındayız. Çünkü biz Türkiye’nin potansiyeline yürekten inanıyoruz” dedi.
şimşek: Fiyat istikrarı sağlıklı ekonominin ön koşulu
Türkiye ekonomisinin artık sürdürülebilir ve yüksek büyümenin temellerinin güçlendiği bir döneme girdiğine dikkat çeken Şimşek, programın temel önceliğinin kalıcı fiyat istikrarını sağlamak olduğunu söyledi. “Fiyat istikrarı, sağlıklı bir ekonominin ön koşuludur” diyen Şimşek, dezenflasyon sürecinin öngörüldüğü gibi bir yıldır kesintisiz sürdüğünü dile getirdi.
Mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 35,4’e gerileyerek Kasım 2021’den bu yana en düşük seviyeye indiğini belirten Bakan Şimşek, bu performansın son bir yılda 40 puanlık bir düşüş anlamına geldiğini kaydetti. Mal enflasyonunun yüzde 28,7 ile son 3,5 yılın, hizmet enflasyonunun ise yüzde 51,2 ile son 35 ayın en düşük seviyelerine indiğini açıkladı. Hizmet sektöründeki bu iyileşmenin, fiyat ataletinin kırılması açısından çok önemli olduğunun altını çizdi.
Enflasyon TCMB tahmin aralığında kalacak
Enflasyondaki düşüşün yıl sonunda Merkez Bankası’nın tahmin aralığında kalacağını öngördüklerini belirten Şimşek, bunun reel sektör için uzun vadeli ve uygun maliyetli finansmana erişimi kolaylaştıracağını söyledi. Bu gelişmelerin yatırımı, üretimi ve istihdamı destekleyeceğini, ekonomideki dinamizmi güçlendireceğini ifade etti.
Şimşek, düşük enflasyon ortamının vatandaşlara da olumlu yansıyacağını vurgulayarak, “Bu ortam; alım gücünün artması, tasarrufların değerini koruması ve başta konut olmak üzere temel ihtiyaçlara erişimin kolaylaşması anlamına geliyor” dedi.
şimşek: 2026 daha fazla refahın hissedileceği bir yıl olacak
Ekonomide kısa vadeli dalgalanmaların ötesine geçtiklerini söyleyen Bakan Şimşek, “Artık sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyümenin temellerini inşa ediyoruz. Küresel yapısal sorunlara karşı da önemli avantajlara sahibiz” dedi.
İçinde bulunulan sürecin sadece riskleri yönetmek için değil, aynı zamanda ekonomiyi daha rekabetçi kılacak yapısal dönüşümleri gerçekleştirmek adına da bir fırsat olduğunu belirten Şimşek, 2026 yılının refahın daha çok hissedildiği, fırsatların genişlediği ve ekonomik güvenin pekiştiği bir dönem olacağını kaydetti.
Vatandaşların alım gücünün artacağını, finansmana erişimin kolaylaşacağını ifade eden Şimşek, “Reel sektör üzerindeki belirsizlikler azalacak, piyasalarda öngörülebilirlik güçlenecek, istihdam ve gelir artışı ivme kazanacak. Uyguladığımız reformlar da somut sonuçlar vermeye başlayacak” diye konuştu.
Kaynak: TRT Haber