İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 19 Mart'ta "terör" ve "yolsuzluk" soruşturmaları kapsamında gözaltına alındı. 4 gün boyunca İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde nezarethanede kalan İmamoğlu, sabah saatlerinde tutuklandı. İmamoğlu'nun "yolsuzluk" soruşturmasından tutuklanmasına karar verilirken, "terör" soruşturması ise reddedildi.
Dayanışma Sandıkları Nedir?
CHP, üye olmayan vatandaşların da oy kullanabilmesi için "dayanışma sandıkları" kurdu. Bu sandıklar, parti üyeliği olmayan kişilerin de katılım sağlayabileceği alanlar olarak belirlenmişti. CHP tarafından yapılan açıklamada, dayanışma sandıklarında oy kullanacak vatandaşların, bulundukları il veya ilçedeki herhangi bir sandıkta oy kullanabilecekleri duyuruldu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sosyal medyada yaptığı açıklamada, “Bugün bir demokrasi şöleni yaşayacağız. Üyelerimizi ön seçim sandığına, 86 milyon yurttaşımızı dayanışma sandığına giderek Türkiye'ye sahip çıkmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun eşi Dilek İmamoğlu ve büyük oğlu Selim İmamoğlu, Beylikdüzü'nde sandığa giderek oylarını kullandı. Dilek İmamoğlu, X platformunda yaptığı açıklamada, "Ekrem İmamoğlu’nun kendimi emanet ediyorum dediği milletimizi sandıklara davet ediyorum. Ekrem Başkan’a sahip çıkmak; demokrasi, adalet ve gelecek için oyumuzu kullanıyoruz" dedi.
İmamoğlu, Danışmanı ve Diğer Şüpheliler de Tutuklandı
Ekrem İmamoğlu ve 48 kişi hakkında tutuklama kararı verildi. Tutuklanan isimler arasında Medya A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun, İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Abbas ve iş insanları Ali Nuhoğlu, Adem Tuncay gibi önemli isimler yer alıyor. CHP lideri Özgür Özel’in 22 Mart’ta açıklama yaptığı iş insanı Serdar Haydanlı da tutuklanan diğer isimler arasında.