Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Her fırsatta vurguladığımız gibi millet olarak gerçekten göz kamaştıran bir vakıf geleneğine sahibiz. Hiç şüphesiz bu alanda dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alıyoruz." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Vakıflar Haftası Kutlama Programı'na katıldı.
Ülkenin ve kültür coğrafyalarının dört bir yanında vakıf mirasını tüm ihtişamıyla yaşatan, kendilerini hayra vakfeden tüm vakıf insanlarının, hayırseverlerin Vakıf Haftası'nı tebrik eden Erdoğan, Vakıflar Haftası'nın bu yılki temasının "Vakıf ve Aile" olarak belirlendiğini belirtti.
Bu önemli haftanın, medeniyetlerinin iki taşıyıcı sütunu olan vakıf ve aile ekseninde idrak edilmesini fevkalade isabetli bulduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:
"Her fırsatta vurguladığımız gibi millet olarak gerçekten göz kamaştıran bir vakıf geleneğine sahibiz. Hiç şüphesiz bu alanda dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alıyoruz. Böyle nadide bir mirası tevarüs etmekten açıkçası iftihar ediyoruz. Köklü vakıf geleneğimizin korunması, zenginleştirilmesi ve geleceğe aktarılması görevini ise 101 yıldır Vakıflar Genel Müdürlüğümüz yapıyor. Tarihimiz, hafızamız, kimliğimiz ve istikbalimiz açısından çok ağır bir sorumluluğu ifa eden genel müdürlüğümüzün 101. kuruluş yılını tebrik ediyorum. Büyük bir vazife şuuruyla ecdat yadigarı eserlerimize sahip çıkan Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün tüm çalışanlarına selamlarımı, sevgilerimi iletiyor, her birine görevlerinde Rabb'imden muvaffakiyetler niyaz ediyorum."
‘RABBİM BİZLERE ECDAT YADİGARI ESERLERE SAHİP ÇIKMAYI NASİP EYLESİN’
Vakıflar Genel Müdürlüğünün anlamlı yıl dönümünü, açılışını yaptıkları eserlerle çok daha anlamlı hale getirdiklerini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Türkiye'de ve yurt dışında son bir yıl içinde restorasyonu tamamlanan 101 vakıf eserimizin toplu açılışını bugün gerçekleştiriyoruz. Tokat'taki Gökmedrese'mizin, Gaziantep'teki Kurtuluş Cami'mizin, Lefkoşe'deki Selimiye Cami'mizin ve Arnavutluk'taki İşkodra Cami'mizin açılış törenlerini canlı bağlantılarla hep birlikte icra edeceğiz. Bu güzide eserlerin ihyasında katkısı olan tüm kurumlarımıza, yüklenici firmalarımıza, işçisinden mimar ve mühendisine, her bir kardeşime kalpten teşekkürlerimi iletiyorum. Titiz bir restorasyon sürecinin ardından hizmete alınan bu eserler ülkemiz, milletimiz ve gönül coğrafyamızdaki dostlarımız için hayırlı uğurlu olsun. Rabb'im bizlere ecdat yadigarı eserlere sahip çıkmayı, onları gelecek kuşaklara en güzel şekilde teslim etmeyi nasip eylesin. İstisnasız her biri yüksek bir estetik anlayışının ürünü olan bu yapıların mimarlarını, banilerini, hamilerini taş üstüne taş koyan tüm büyüklerimizi burada rahmetle, minnetle yad ediyorum."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: VAKIF, BİZİM İÇİN SADAKA-İ CARİYEDİR
"Kimliğimiz, kültürümüz, milli ve manevi değerlerimizle asırlardır nakış nakış işlediğimiz medeniyet kumaşı başka hiçbir millete nasip olmayacak derecede güzeldir, derindir, seçkindir" diyen Erdoğan, şunları söyledi.
"Bu kumaşın gergefi Balkanlar'dan Türkistan'a, Afrika'dan Güney Asya'ya, Anadolu'dan Hicaz'a medeniyet coğrafyamızın her bir karışını ihata eder. Camilerimiz, medreselerimiz, imaretlerimiz, darüşşifalarımız, hanlarımız, kervansaraylarımız, su kemerlerimiz ve daha nice eser, ecdadın tarihe düştüğü eşsiz bir not hükmündedir."
Saraybosna'daki Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nin Bağdat'taki Nizamiye Medresesi'nden, Beyrut'taki Hamidiye Çeşmesi'nin Macaristan'ın Pecs şehrindeki İdris Baba Çeşmesi'nden, Bosna'daki Mostar Köprüsü'nün Cezayir'deki Babü'l-Kantara Köprüsü'nden, Prizren'deki Sinan Paşa Camisi'nin ise Selimiye ve Süleymaniye camilerinden ayrı düşünülemeyeceğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
“Bu yapıların tamamı müşterek bir ruh ışıltısının yüksek bir kültür ve mimari tasavvurun yansımalarıdır. Şunun da bilinmesinde fayda görüyorum. Biz tüm vasıflarımızla aynı zamanda bir vakıf medeniyetiyiz. 'Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu bilir' ayetikerimesini kendimize rehber edinerek iyilikte, güzellikte, hayır işlerinde yepyeni ufuklar açmış bir milletiz. Yaşantımıza yön veren temel düsturu ise şu hadisişerifleri ile Peygamber Efendimiz Aleyhissalatü Vesselam tayin ve takdir etmiştir. Önderimiz, sultanımız hayatımızın her aşamasına örnek yaşantıyla istikamet çizen Resulullah efendimiz şöyle buyurmuştur; 'İnsan ölünce şu üçü dışında amellerinin sevabı kesilir: Sadaka-i cariye, istifade edilen ilim, arkasından dua eden hayırlı evlat'. Evet vakıf, bizim için sadaka-i cariyedir. Allah'ın rızası kazanmak, ebedi saadete ram olmak, topluma ve insanlığa faydalı işler yapmak için taşı altın bir anahtardır. Dayanışma ruhumuzun, yardımlaşma bilincimizin, birlik ve beraberlik şuurumuzun toplumsal hayattaki en parlak sembolüdür. Göç yolundaki kuşların bile ihmal edilmediği kuşatıcı bir iyilik düşüncesinin dikkatle, rikkatle hayata tatbik edilmesidir.”
Kaynak: AA