"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,8228 %0.11
46,7781 %-0.71
4.267,33 % -0,64
4.336.228 %0.044
İşçi Haber Gündem Engelli hakları için yeni dönem: TBMM komisyonu ilk toplantısını yaptı

Engelli hakları için yeni dönem: TBMM komisyonu ilk toplantısını yaptı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan "Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu", ilk toplantısını yaptı. AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun başkan seçildiği komisyonda, 6 partiden 22 milletvekili görev alıyor. Komisyon; eğitim, istihdam, sağlık ve erişilebilirlik gibi başlıklarda yeni politika önerileri hazırlayacak.

Okunma Süresi: 3 dk

AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kurulan 'Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu'nun ilk toplantısında, oy birliğiyle başkan seçildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, engelli bireylerin karşı karşıya bulunduğu sorunların tespiti, çözüm yollarının geliştirilmesi ve toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla kurulan 'Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu' çalışmalarına başladı. Komisyonun ilk toplantısında, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Muharrem Kasapoğlu, oy birliğiyle komisyon başkanı seçildi. 

Açılış toplantısında teşekkür konuşması yapan Kasapoğlu, bu görevin şahsı için büyük bir onur ve sorumluluk olduğunu vurgulayarak, “Bugün burada, toplumsal sorumluluğumuzun en anlamlı başlıklarından biri olan engelli bireylerimizin hayatını daha yaşanabilir, daha adil ve daha erişilebilir kılmak amacıyla önemli bir göreve başlıyoruz. Bu mesele partiler üstü bir meseledir; bu mesele memleket meselesidir" dedi.

Engelli Haklarında Yeni Dönem

Komisyonun çıktısı olacak raporun, hayata geçirilebilir çözüm önerileri sunmasının ve uygulamada yol gösterici bir rehber olmasının hedeflendiğini belirten Kasapoğlu, "2002’den bu yana engelli bireyler için yapılan reformlar, bir milim bile boşluk bırakmayan kapsamlı bir iradeyi temsil ediyor. 

Engellilerin alamadığı hiçbir hizmeti hizmet olarak görmedik, görmüyoruz. Şimdi bu süreci daha da ileri taşımak, çağın ihtiyaçlarına göre yeniden şekillendirmek zorundayız. Koşullar ve ihtiyaçlar değişirken, biz olduğumuz yerde kalamayız" diye konuştu.

Engelli Haklarında Katılımcı ve Kalıcı Çözümler

Türkiye'nin engelli haklarında uluslararası düzeyde de güçlü bir irade ortaya koyduğunu dile getiren Kasapoğlu, Türkiye'nin 2007 yılında imzaladığı ve 2009'da taraf olduğu Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'ni hatırlatarak, bu komisyondaki çalışmaları uluslararası taahhütlerin devamı olarak değerlendirdi. 

Toplumun tüm kesimleriyle temas halinde olunacağını, farklı engel gruplarını temsil eden bireylerin de sürece dahil edileceğini belirten Kasapoğlu, "Yaşayacaksak birlikte yaşayacağız, yürüyeceksek birlikte yürüyeceğiz, güleceksek hep birlikte güleceğiz. Türkiye'nin bütün imkanları, 86 milyon olarak Türkiye'nin tüm evlatlarınındır. Biz bu ülkenin evlatlarının önünde hiçbir engeli tanımıyoruz, kabul etmiyoruz. Hayata geçirilebilir, kalıcı ve katılımcı çözümler geliştireceğiz" ifadelerini kullandı.

STK’lar ve Akademisyenlerle Engelli Politikaları Belirleniyor

Komisyonun, eğitimden istihdama, sağlıktan erişilebilir çevre düzenlemelerine, kültürden spora kadar birçok alanda politika önerileri geliştireceği, STK’lar, akademisyenler ve ilgili kamu kurumlarıyla istişarelerde bulunacağı belirtildi. Komisyon çalışmaları kapsamında, engelli bireylerin eğitime, istihdama, sağlığa ve sosyal hayata katılım süreçlerinin detaylı biçimde ele alınacağı, kamu kurumlarının mevcut uygulamalarının değerlendirileceği, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve farklı engel gruplarının temsilcileriyle doğrudan temas kurulacağı, erişilebilirlik, farkındalık ve kapsayıcılık ekseninde yeni politika önerilerinin hazırlanacağı ifade edildi.

Öte yandan AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti, DEM ve Yeni Yol Partisi'nden toplam 22 milletvekilinin yer aldığı komisyonda çalışmalar boyunca saha ziyaretleri, tematik oturumlar ve kamuoyu bilgilendirmelerinin düzenli olarak yapılacağı bildirildi. 

Kaynak: DHA