"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı az bulutlu
28°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
39,8665 %0.14
47,1393 %0.36
4.292,05 % 1,51
4.248.133 %-0.763
İşçi Haber Gündem Fındık hasadı öncesi kritik mücadele başladı: Kahverengi kokarca ve zararlılara karşı seferberlik

Fındık hasadı öncesi kritik mücadele başladı: Kahverengi kokarca ve zararlılara karşı seferberlik

Karadeniz’de fındık üreticileri, ağustos ayında başlayacak hasat öncesinde kahverengi kokarca ve diğer zararlılara karşı yoğun mücadeleye başladı. Doğaya salınan binlerce samuray arısı ve sülünle biyolojik mücadelede önemli adımlar atılıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Trabzon ve Ordu’da 2025 ürünü fındık hasadına sayılı haftalar kala, üreticiler bahçelerde alt temizliği ve ilaçlama çalışmalarına hız verdi. Kahverengi kokarca zararlısına karşı hem kimyasal hem biyolojik mücadele yöntemleri etkin biçimde uygulanıyor. İl Tarım Müdürlükleri, ticaret borsaları ve ziraat odaları üreticilere teknik destek sağlıyor.

Karadeniz’de Fındık Hasadı Öncesi Zararlılarla Mücadele Yoğunlaştı

Kahverengi kokarca mücadelesinde biyolojik yöntemler ön plana çıktı. Trabzon’da 56 bin samuray arısı ve Ordu’da 245 bin samuray arısı doğaya bırakıldı. Ayrıca Ordu’da 800 sülün doğal mücadele için bahçelere salındı. Türkiye genelinde bu yıl toplam 1 milyon samuray arısının doğaya salınması hedefleniyor.

Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan, fındığın Türkiye ekonomisi için kritik bir ürün olduğunu vurguladı. Türkiye’nin 740 bin hektarlık dikili fındık alanında 1,5 milyon ton üretim hedeflediklerini belirten Ergan, "İhracatın 4 milyar doların üzerine çıkmasını amaçlıyoruz" dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Üyesi Arslan Soydan, kahverengi kokarcanın sadece fındık değil, 300’e yakın bitkiye zarar verdiğine dikkat çekti. Kimyasal ilaçlamaların yanı sıra biyolojik mücadelede samuray arısı ve sülün salımının etkin sonuçlar verdiğini belirten Soydan, üreticilerin ilaçlama çalışmalarını aksatmadan sürdürmesi gerektiğini ifade etti.

Fındık Üreticileri Seferberlikte: Zararlılarla Mücadelede İhmale Yer Yok

Üreticiler, fındık kurdu ve küllenme hastalığına karşı da yoğun ilaçlama yapıyor. Zararlılarla mücadelede ortak hareketin önemine vurgu yapan yetkililer, kokarcanın popülasyonunun artmaması için topyekûn mücadeleye devam edileceğini bildirdi.

 

Kaynak: AA