"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
25°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
40,5860 %-0.48
47,7946 %-0.42
4.352,20 % -1,39
4.750.753 %1.547
İşçi Haber Gündem Gayrimenkul Sertifikası halka arz ediliyor: Sistem nasıl işleyecek?

Gayrimenkul Sertifikası halka arz ediliyor: Sistem nasıl işleyecek?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde, TOKİ ve Emlak Konut GYO iş birliğiyle geliştirilen Gayrimenkul Sertifikası modeli yeniden hayata geçiyor. Küçük yatırımcıların büyük konut projelerine ortak olmasını sağlayacak bu sistemle, birikimi olan herkes borsada işlem gören sertifikalar aracılığıyla ev sahibi olabilecek ya da gelir paylaşımına dahil olabilecek.

Okunma Süresi: 2 dk

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) denetiminde yürütülecek olan sistemde, yatırımcılar tıpkı hisse senedi alır gibi Gayrimenkul Sertifikası alıp satabilecek. Halka arz edilen bu yeni finansal enstrümanla konut piyasasına erişim artık daha kapsayıcı olacak.

Gayrimenkul Sertifikası halka arz ne zaman yapılacak?

Gayrimenkul Sertifikası halka arzı, 4 - 8 Ağustos 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek. Halka arz fiyatı 7,59 TL olarak belirlendi. Vatandaşlar Halkbank, Ziraat Bankası, Vakıfbank ya da bu bankaların aracı kurumları aracılığıyla talepte bulunabilecek.

Sertifikalar, halka arzın tamamlanmasının ardından Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayacak ve yatırımcılar diledikleri zaman alım-satım yapabilecek.

Sertifikayla hangi projeye yatırım yapılabilecek?

Halka arz edilen sertifikalar, “Damla Kent” adlı büyük ölçekli projeyle hayata geçiyor. Toplam 1,2 milyon metrekarelik inşaat alanında yer alan projede 5 bin 325 konut ve 244 ticari ünite bulunuyor. Yatay mimari konseptiyle tasarlanan projede kapalı yüzme havuzu, fitness salonu, hamam, sauna, geniş yeşil alanlar, yürüyüş yolları, parklar ve dinlenme alanları gibi birçok sosyal imkân sunuluyor.

Projenin 48 ayda tamamlanması planlanıyor. Yatırımcılar dilerse proje sonunda daire sahibi olabilir, dilerse konutların satışından elde edilecek gelirden pay alabilir.

Sistem nasıl işleyecek? Sertifika sahipleri ne kazanacak?

Her yatırımcının alacağı en düşük sertifika adedi yalnızca 1 (7,59 TL) olarak belirlendi. Farklı dairelere karşılık gelen sertifika sayısı ve toplam fiyat, şerefiye farkı gibi unsurlara göre değişiklik gösterecek.

Bir daireye birden fazla kişi ortak olarak sahip olabilecek (paylı mülkiyet). Ayrıca, proje sonunda satılamayan konutlar TOKİ tarafından satın alınarak yatırımcıların gelirleri güvence altına alınacak.

Sertifika sahipleri, yatırımlarını diledikleri zaman Borsa İstanbul üzerinden nakde çevirebilecek.