"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Gündem Havalar ısındı, kene kabusu geri döndü! Uzmanlar Temmuz ve Ağustos için alarm verdi

Havalar ısındı, kene kabusu geri döndü! Uzmanlar Temmuz ve Ağustos için alarm verdi

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları yeniden artışa geçti. Uzmanlar, özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında ölümcül kene vakalarının zirve yapabileceği konusunda uyardı. Kurban Bayramı ile birlikte riskin daha da artabileceğini açıklayan uzmanlar, keneden kurtulma yollarını anlattı. İşte detaylar haberimizde...

Okunma Süresi: 2 dk

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kene vakaları yeniden görülmeye başladı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Çetin, Nisan ayı itibarıyla doğaya yayılan kenelerin, özellikle Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan ve Yozgat gibi illerde ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. Bu bölgeler, KKKA'yı taşıyan kene türlerinin yoğun olarak görüldüğü alanlar arasında yer alıyor.

Keneler Doğaya Yayıldı: Riskli İller Belli Oldu

Çetin, KKKA hastalığı açısından en riskli dönemin Mayıs ve Ağustos ayları olduğunu vurgulayarak, “Temmuz ve Ağustos aylarında vaka sayıları zirveye ulaşıyor. Özellikle çiftçiler, çobanlar ve doğa ile iç içe yaşayanların daha dikkatli olması gerekiyor” dedi.

Uzmanlar, özellikle vatandaşların topluca bulunduğu mesire alanları, piknik bölgeleri ve hayvan otlatma alanlarında daha dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı. Bu tür alanlarda düzenli ilaçlama yapılması ve kişisel korunma önlemlerinin artırılması gerektiği ifade edildi.

Yaklaşan Kurban Bayramı ile birlikte, hayvan hareketliliğinin artacağına dikkat çeken Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, “Hayvan transferi, beraberinde kene transferini de getirebilir. Bu durum vakaların başka bölgelere yayılmasına neden olabilir” açıklamasında bulunarak bayramda dikkatli olunmasını gerektiğini vurguladı.

Kene Temasından Sonra Ne Yapmalı?

Kene teması durumunda vatandaşların kesinlikle keneyi kendileri çıkarmaya çalışmamaları, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiği hatırlatıldı. Vücutta yara izi bırakmadan çıkarılmayan keneler, virüsün doğrudan kana karışmasına neden olabiliyor.

Çetin, KKKA’ya karşı aşı çalışmalarının 7-8 yıldır sürdüğünü belirterek, “Etkinliği yüksek bir aşı geliştirme süreci birkaç merkezde devam ediyor. Ayrıca ilaç geliştirme çalışmaları da umut verici seviyelere geldi” dedi.

Türkiye’nin de bu sürece aktif olarak katkı sağladığını belirten Çetin, “Aşı ve ilaç geliştirildikten sonra bu hastalık, artık korkulu bir rüya olmaktan çıkacak” diye konuştu.

Keneden korunma yolları

  • Açık arazide bulunulacaksa açık renkli ve uzun kollu kıyafetler tercih edin
  • Eve döndüğünüzde vücudunuzun her yerini dikkatlice kontrol edin
  • Keneyi asla çıplak elle çıkarmaya çalışmayın
  • Piknik alanlarında çimlere doğrudan temas etmeyin
  • Riskli bölgelerde mutlaka koruyucu sprey ve losyon kullanın

Kaynak: AA